Hitchcock: Call me Hitch, hold the Cock.

This content has been archived. It may no longer be relevant

Året er 1959 og the master of suspense Alfred Hitchcock har nettopp hatt premiere på sin største spenningsfilm: North by Northwest. Den blir mottatt med stor applaus fra pressen og publikum. Etter premieren får Hitchcock spørsmål om han ikke begynner å bli for gammel til å lage film, og om han ikke bare burde gi seg på topp. Dette får Hitchcock til å ville bevise sin dyktighet enda mer, han bestemmer seg for å lage sin første skrekkfilmPsycho.

Mannen og legenden.

Filmen Hitchcock tar for seg mange aspekter av livet til mannen selv. Anthony Hopkins gjør en fremragende jobb med å fremstille dette. Vi får presentert en filmskaper som er alvorlig og profesjonell utad, men med et glimt i øyet og med en lun, tørr og småfrekk humor. Det antydes også at Hitchcock hadde mørkere sider ved seg som ikke var fullt så appellerende. Blant annet alkoholiserte tendenser, flørting med filmskuespillerinnene og mørke sinnstanker rundt den ekte seriemorderen gjør at mannen bak navnet  kommer til liv. Men det er spesielt i gleden ved å lage film vi ser legenden Hitchcock briljere.

 

“Titillating”.

Det er mange artige øyeblikk i filmen. Et av dem er en Scene hvor trykket i ordet “titillating” gjør hele scenen fullkommen. Her får man se et småkleint øyeblikk hvor Hitchcock flørter med stjerneskuespilleren Janet Leigh (spilt av Scarlett Johansson) rett foran konen Alma (Helen Mirren). Karakteren til Kirkwood Smith gir også noen morsomme øyeblikk i filmen. Han jobber for sensurkontoret i filmstudioet og må gang på gang sette foten ned på grunn av uhørte scener. Men når Hitchcock blir konfrontert med at Leigh kommer til å være naken i den berømte dusjscenen, sier han kaldt tilbake «She won’t be nude, she will be wearing a showercap».

 

Alfred og Alma.

Selve historien handler ikke bare om det ytre og profesjonelle. Det er selvsagt unnfangelsen og fødselen av Psycho som skaper rammene til storyen, men det er de forskjellige mellommenneskelige relasjonene som gir den sjel. I sentrum kommer forholdet mellom Alfred og konen Alma. Forholdet dem imellom er veldig bra formidlet, her skal Helen Mirren ha sin del av æren. Mirren og Hopkins klarer å skape en intim stemning seg imellom som gjør det troverdig at de har vært gift i mange år, men at de tidvis sliter med å holde forholdet i live.

 

Verdt å se.

Jeg har lest noen anmeldelser som synes at filmen “Hitchcock” ikke viser mannen Hitchcock fra sine verste sider. At fremstillingen av ham ikke korrelerer med den virkelige personen. Til dem vil jeg si: Hold kjeft og nyt filmen. Dette er ikke noen dokumentar. Dette er en fiksjonsfilm med skuespillere som spiller en rolle med manus som manusforfattere har jobbet med for å gi en underholdende historie. Det heter basert på virkelige hendelser. Vi får presentert et biografisk drama som gir det filmtitteren en time og førti minutter med en flott historie om en filmskaper som ville vise verden sin dyktighet. Absolutt verdt å se!

 

FILMNERD BONUS:

For dere filmnerder eller psykologistudenter der ute vil jeg også anbefale dere å se “A Pervert’s Guide to Cinema” av Slavoj Zizek.

Zizek er en psykoanalytiker og filosof som ofte analyserer og tolker Hollywood filmer. Du vil kanskje ikke være enig i alt han sier, Zizek er tilhenger av Lacaan og lener seg mot kommunistiske verdier, men han har mange kule poeng og interessante vinklinger på moderne filmer. I videoen under argumenterer han for at Norman Bates hus kan tolkes som Freuds tre bevissthetsnivå: Id – i kjelleren, Ego – i første etasje, og Super-Ego i den andre og øverste etasjen.

Sjekk det ut på Imdb

Slavoj Zizek om Norman Bates hus i Psycho (Advarsel! Inneholder spoilers!):

 

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=YKH6FmPV1_o]

 

Få med deg det siste fra film- og tv-verden i Kinosyndromet hver torsdag kl 11:00 til 12:00 på Studentradioen i Bergen.

Siste podcaster

 • A24, Civil War og besøk fra en annen planet
  Glarp! Vi får besøk fra Pluto og Mathilda roaster oss for våre svake filmkunnskaper. Mikael snakker om CIvil War og vi tar en liten svipptur innom A24- universet. Kanskje vi snakker litt om Fight Club?
 • Ripley. Ronja Røverdatter og tøys
  Linnea, Mikael og Selma har Ripleymani, og snakker om tidligere filmatiseringer, før den nyeste Netflix-serien diskuteres. I tillegg får vi høre om den nye Ronja Røverdatter serien som også er på netflix. Er den bedre enn de gode gamle? Til slutt avslutter vi med en voksen kiss - marry - kill. Hvilken Ripley skuespiller er Linnea svakest for? Lytt, hør og nyt.
 • Påskespesial: krim og sånt
  Ingrid, Momina og Linnea samles i studio for å snakke om krim! Det er påskeferie, en tid hvor mange samles foran tv-en for å se på mord og mysterier. Hvorfor akkurat krim? Hvordan startet påskekrim-tradisjonen? Dette blir diskutert, i tillegg til en rekke MYSTISKE anbefalinger fra jentene. Studio blir også rammet av et eget påskemysterium, nemlig et uventet mord som må etterforskes. Lytt hvis du tørr.
 • Fransk drømmefilm à la carte
  Linnis og Mikkis får storslått besøk av selveste Kong Terje(!). Her blir det fransk stemning med Pot-au-feu prat, pluss filmbroklubben hvor Mikael anbefaler Tre farger-trilogien. Videre presenterer hver vert sin drømmefilmmmmm, og det hele avsluttes med en lynquiz. Klarer du lynquizen raskere en kong Terje ? Bon appétit !
 • Oscars 2024, Scrapper, Ibelin og KONKURRANSE
  Momina, Ingrid og Mikael er i studio og recapper Oscars 2024, snakker om Ibelin og ukas premiere av Scrapper. DU får også sjansen til å vinne kinobilletter! Hør hør hør :P
 • BONUSPODCAST: Emma. (2020) vs. Jane Austen's Emma (1996) Del 1
  Hear ye fellow kostymedrama-entusiaster! I episode 2 av kostymedramapodden får Linnea besøk av Momina og Mikael i studio, og gjengen tar fatt i Jane Austens Emma! I del 1 diskuteres Emma. (2020) og Jane Austens Emma fra BBC (1996). I del to tar vi for oss Clueless (1995) og sjølvaste romanen fra 1815. Det blir som vanlig dramatikk og kjærlighet på menyen, så det er bare å spenne seg fast og bli med tilbake til fortiden<3
 • BONUSPODCAST: Emma. (2020) vs. Jane Austen's Emma (1996) Del 2
  Hear ye fellow kostymedrama-entusiaster! I episode 2 av kostymedramapodden får Linnea besøk av Momina og Mikael i studio, og gjengen tar fatt i Jane Austens Emma! I del 1 diskuteres Emma. (2020) og Jane Austens Emma fra BBC (1996). I del to tar vi for oss Clueless (1995) og sjølvaste romanen fra 1815. Det blir som vanlig dramatikk og kjærlighet på menyen, så det er bare å spenne seg fast og bli med tilbake til fortiden<3
 • DUNE 2, May December, Kiss Marry Kill.
  Et lattermild gjeng har sett Dune part 2 og er i hundre. Momina har sett May December, som vi snakker om og blir forstyrret av. Til slutt har vi en kiss marry kill lek, hvor du får finne ut av hvem Linnea elsker høyest av sine kostymedramahelter.
 • Lynch, Twin Peaks-dagen og vinterferie
  Det blir Lynchstemning her i studio. Vi har ikke sett Dune 2, men vi har sett Dune fra 1984, og diskuterer den, samt en mengde David Lynch filmer.
 • Intervju med Dag Johann Haugerud og Thorbjørn Harr
  Selma og Mikael setter seg ned i en veldig koselig samtale med regissør Dag Johann Haugerud og skuespiller Thorbjørn Harr. Vi snakker om deres nye film Sex, deres kommende trilogi Sex, Drømmer og Kjærlighet, studietiden deres og ferske filmanbefalinger. Vi får også noen råd på veien, både som filmelskere og som unge voksne.<3
 • SEX og 5 kjappe med nytt medlem
  Jepp du leste riktig , dette blir en dampende episode, HOT intervju og SEX prat med Thorbjørn Harr og Dag Johan Haugerud. Vi har fått nytt medlem og vi blir bedre kjent med Ingrid:)
 • VALENTINES <3
  Det blir kjærlighet og hjertesorg i studio, når Momina, Mikael og Selma samles. All of us Strangers blir diskutert. Hva ser bergensere på på valentines? Hva ser vi på på valentines? Følg med, og hvem vet, kanskje amors pil treffer deg?
 • Håndtering av udøde, håndtering av følelser og QUIZ!
  Eirik, Momina og Linnea er i studio og snakker om ukas premiere, Håndtering av udøde! Når døde våkner til live, hva skjer da?? Videre har gjengen diskusjon om lengde på film, ei litta grinesession og til slutt en ny av Mominas quizzzzer! God lytting<3
 • Paul Mescal-fanklubb, Dream Scenario, 2023 og KONKURRANSE
  Mikael, Selma og Momina er tilbake med ny episode om Dream Scenario, filmåret 2023, konkurranse og hyllest til Paul Mescal (på en overraskende og uintensjonell måte). Lytt <3
 • Oscarnominasjoner, BerlinX2 og konkurranse
  Gutta er tilbake, og med Linnea som kompis så pløyer de seg gjennom oscarnominasjonene og dens drama. Mikael har vært på to (!) premierer og er fly forbanna. Eirik preiker om Berlin, forløperen til Papirhuset. Linnea avslutter med en serieanbefaling, nemlig Babylon Berlin. Og lytt, for vi har hatt konkurranse. Klarer du den? Lytt til episoden da.

Anbefalte artikler