22.juli in memoriam

This content has been archived. It may no longer be relevant

The rose is fairest when ’tis budding new,
And hope is brightest when it dawns from fears.
The rose is sweetest with morning dew,
And love is loveliest when embalmed in tears.

– Sir Walter Scott

Kjærligheten er en tåre

Komponist Odd Johan Overøye skrev et bestillingsverk i dagene etter 22.juli 2011. Sankta Sunniva Kammerkor i Bergen, under ledelse av Tore Kloster, fikk gleden av å innøve og urfremføre et stykke musikk i sin egen sjanger. Den ga en stemme til sjokket og sorgen som preget tiden etter 22.juli. Stykket ble dedisert til ofrene for terrorhandlingene i regjeringskvartalet og på Utøya. “Amor es una lagrima” er tittelen på korverket, etter et dikt av Josefa Murillo (”Definiciones”).

Rosen

I det tidlige arbeidet gikk Odd Johan Overøye på biblioteket for å finne tekster som han kunne feste musikken til. Målet med stykket ifølge ham selv er å få ord og toner til å høre sammen. Når diktet “The Rose” av Sir Walter Scott trer frem i musikken, kommenterer fortiden nåtiden. ”Rosen var et viktig symbol i denne perioden, så det var riktig at dette verset skulle være med,” sier Overøye. Han oppmuntrer flere til å komponere i etterkant av slike hendelser. Samtidig advarer han mot misbruk og minner om at respekten for ofrene må bli ivaretatt.

”Amor es una lagrima” (norsk oversettelse: Kjærligheten er en tåre) ble urfremført søndag 29. januar 2012 i Bergen Domkirke.

Hør intervju med komponist Odd Johan Overøye samt konsertopptak her: [audio:http://old.srib.no/wp-content/uploads/KA-Korverk.-Amor-es-una-lagrima.mp3]

Anbefalte artikler