Oscarutdelingen: Her er årets vinnere

This content has been archived. It may no longer be relevant

Natt til mandag gikk den 85. Oscardutdelingen av stabelen i USA, årets viktigste filmbegivenhet. Gjengen fra Kinosyndromet satt selvsagt klistret foran iPadene sine gjennom hele natten i Studentradioens studio 1, godt rusa på energidrikker, pizza og popcorn. Studentradioen har forståelse for at ikke alle kan sitte oppe hele natten, så vi har satt Kinosyndromet til jobben å oppsummere resultatene for dere.

 

Beste film

Nominert i denne kategorien var Lincoln, Zero Dark Thirty, Silver Linings Playbook, Les Miserables, Life of Pi, Amour, Django Unchained, Argo og Beasts of the Southern Wild. Mange håpet at Lincoln skulle stikke av med seieren, mens hipsterne holdt en knapp på Beasts of the Southern Wild. Likevel var det Ben Afflecks Argo som stakk av med gullstatuetten til slutt.

Det er en trist era for oss som elsket å hate Bennifer from the block, vi kan ikke lenger kalle han Ben “Horseface” Affleck eller lage prompelyder hver gang vi hører navnet hans. Affleck har gått fra sin klysete J. Lo fase til å bli en respektert familiefar og skuespiller, og nå har han fått en flamboyant Oscarstatuett til peisen også. Fra nå av skal vi holde kjeft.

Beste regissør

Ikke overraskende vant filmregissør Ang Lee for den estetiske bomben Life of Pi. Lee danket blant annet ut selveste Steven Spielberg i denne kategorien. På merittlisten til Lee finner vi også andre storfilmer som Brokeback Mountain, Hulken og klassiskeren Crouching Tiger, Hidden Dragon. Med et så varierende repertoar venter vi i spenning til å se hva mer denne Taiwanske skatten vil bringe oss i framtiden.

Beste mannlige hovedrolle

Ingen overraskelse her. Den storslagne Daniel Day-Lewis gikk hjem med Oscaren for beste mannlige hovedrolle etter sine presentasjoner i Lincoln. Totalt sitter Daniel Day-Lewis med tre Oscarer i stua (beste mannlige hovedrolle for Lincoln, There Will Be Blood og My Left Foot), 88 andre priser og har 33 nominasjoner til på samvittigheten.

Bese kvinnelige hovedrolle

Årets vinner for beste kvinnelige hovedrolle kommer kanskje ikke til å bli husket best for sin seier, men for sitt uheldige fall i trappen på vei opp til scenen for å motta prisen. Vi snakker selvsagt om den vakre, men klomsete, Jennifer Lawrence. Lawrence vant for sin tolkning av karakteren Tiffany i den romantiske drama-komedien Silver Linings Playbook. Tidligere har Lawrence blitt nominert for beste kvinnlige hovedrolle etter Winter’s Bone, men dette er hennes første seier. Til tross for mange nominasjoner var Lawrences Oscar den eneste som ble fisket inn i anledning Silver Linings Playbook.

Beste mannlige birolle

Christoph Waltz gikk hjem med sin andre Oscar for beste mannlige birolle. Tidligere har han vunnet for sin rolle i Inglourious Basterds, men denne gangen var det for hans tolkning av Dr. King Shchultz i Django Unchained. Det er tydelig at det kommer mye godt ut av Waltzs samarbeider med Quentin Tarantino, så vi får krysse fingrene for at de to karene slår seg sammen nok en gang for å dra inn enda flere Oscarer til samlingen. Fun fact: Christoph Waltz er den eneste skuespilleren som har vunnet en Oscar for en rolle i en Quentin Tarantino-film, og nå har han to.

Her kan du høre Kinosyndromets anmeldelse av Django Unchained:

[audio:https://srib.no/wp-content/uploads/2013/02/Anmeldelse-Django-Unchained.mp3]

Beste kvinnelige birolle

Denne prinsessen er ikke lenger på prøve, årets Oscar for beste kvinnelige birolle gikk til Anne Hathaway. Oscaren ble tildelt Hathaway for hennes rolle som Fantine i Les Miserables. Vel fortjent, hun har jo tross alt sultet seg for rollen, og måtte i tillegg synge (pluss at hun gjorde gode presentasjoner som overbeviste akademiet).

Resten av prisene

Beste originale manus
Quentin Tarantino, “Django Unchained”

Beste adapterte manus
Chris Terrio, “Argo”

Beste animasjonsfilm
“Brave”

Beste utenlandske film
“Amour” (Beklager kjære landsmenn, ingen Kon Tiki-seier denne gang)

Beste dokumentarfilm
“Searching for Sugar Man”

Beste cinematografi
Claudio Miranda, “Life of Pi”

Beste filmredigering
William Goldenberg, “Argo”

Beste produksjonsdesign
“Lincoln”

“Anna Karenina” Focus

Beste kostymedesign
Jacqueline Durran, “Anna Karenina”

Beste originale musikk
Mychael Danna, “Life of Pi”

Best originale sang
“Skyfall” fra “Skyfall”

Beste lydredigering
Tie: “Zero Dark Thirty” og “Skyfall”

Best lydmiksing
“Les Miserables”

Beste visuelle effekter
“Life of Pi”

Beste sminke
“Les Miserables”

Beste animerte kortfilm
“Paperman”

Beste kortfilm
“Curfew”

Best dokumentarkortfilm
“Inocente”

Har du noen meninger om årets Oscardutdeling? Del dine tanker i kommentarfeltet!

Anbefalte artikler