Hvem inspirerte Python?

This content has been archived. It may no longer be relevant

The Goon Show var et britisk humorshow som  mikset latterlig handling med surrealistisk humor, ordspill, slagord og bisarre lydeffekter. Showet så dagslys i september 1951 på “The BBC home program” og gikk frem til 1960. Showet bestod av Spike Milligan, Harry Secombe og Peter Sellers. Spike Milligan møtte Harry Secombe under andre verdenskrig da Spike sin enhet kjørte en stor Howitzerkanon over en klippe som Harry befant seg under i en liten truck.

— Suddenly there was a terrible noise as some monstrous object fell from the sky quite close to us. There was considerable confusion, and in the middle of it all the flap of the truck was pushed open and a young, helmeted idiot asked ‘Anybody see a gun?’ It was Milligan.”

Secombe’s svar på spørsmålet var “What colour was it?”  Etter krigen møtte de Peter Sellers på et teater der Secombe hadde show.

The Goon show var et 30 minutters komisk variasjonsprogram med skrevne sketsjer med musikk i pausene.

Surrealisme

The Goon Show var firedimensjonalt og ble holdt foran et studiopublikum. De var de første som drev med “Sound cartooning” altså å lage karikaturer og galskap ved hjelp av lyd – stemmer, lydeffekter (FX), grammofonopptak av støy (GRAMS), orkestereffekter osv. Så hver gang du hører en dårlig radiolydeffekt har du the Goons å takke.

John Cleese sa som følger når spurt om The Goons påvirkning på the Pythons:
— We all loved The Goon Show in the Monty Python Team: it ignited some energy in us. It was more a spirit that was passed on, rather than any particular technique. The point is that once somebody has crossed a barrier and done something that has never been done before, it is terribly easy for everybody else to cross it

Peter Sellers døde 24 juli 1980, i en alder av 54. Harry Secombe døde 11 april 2001. Milligan sa etter Secombes død at han var lettet siden dette betydde at Secombe ikke kunne synge i hans begravelse.

Terence “Spike” Milligan døde 27 februar 2002, i en alder av 83; Secombe sang i begravelsen hans allikevel som et opptak. To år etter hans bortgang ble Spikes ønske om å få  “I told you I was ill” på sin gravstein tillatt, men måtte, grunnet kirkens innvendinger, bli skrevet på irsk; Dúirt mé leat go raibh mé breoite.

Mer om The Goon Show kan du lese på engelsk Wikipedia.

Anbefalte artikler