This content has been archived. It may no longer be relevant
De aller fleste kjenner til historien om verdens mest leste dagbok. Jødiske Anne Frank og hennes familie måtte gå i dekning da Tyskland okkuperte Nederland under andre verdenskrig. I to år levde familien bak en bokhylle i et kontorbygg sammen med familien Van Damm, og tannlegen Dussel. Fra 1942 bodde de tett sammen uten å gå ut, med lite mat og i konstant frykt for å bli oppdaget, noe de ble i 1944.
Lever videre
Som mange andre tenåringer skrev Anne Frank dagbok, men med et noe annet innhold. Boken inkluderer naturligvis krigen, okkupasjonen og det å være i dekning, men er også dominert av vanlige tenåringsproblemer. Å være fortvilet over sin mor, om å få sin første menstruasjon, og det å bli forelsket for første gang.
Selv om skjulestedet ble oppdaget, familiene deportert og ingen (med unntak av Annes far) overlevde, lever Anne Frank videre gjennom dagboken som ble gitt ut i 1947. Den er siden blitt både film og utallige teateroppsetninger, og på lørdag 14. September var det premiere på Den Nasjonale Scene sin oppsetning av den kjente dagboken.
Tre nye ansikter på scenen
Det er noe helt spesielt å se denne svært kjente historien bli utspilt på en scene foran deg, sammenliknet med å se det på en TV-skjerm. Scenografien er forholdsvis enkel. Handlingen utspiller seg bare på en liten del av scenen, noe som forsterker inntrykket av hvor tett familiene levde oppå hverandre. En radio spiller av engelske og tyske radiosendinger, og utenfor høres bomber og jagerfly. Alt dette, i tillegg til utrolig dyktige skuespillertalenter, gjør det umulig å ikke bli revet med.
For i rollene som de yngste familiemedlemmene er det tre nye ansikter på DNS. Ine Marie Wilmann spiller en livlig Anne Frank, og får frem hennes mange personlighetstrekk. En reflektert ung dame, men med barnslige og til tider irriterende sider. Det oppstår søt musikk mellom Anne og Van Damms sønn, Peter, spilt av Hermann Bernhoft. Peter fremstilles veldig karikert som en beskjeden og innesluttet gutt, og det gjør at hans tilnærming til Anne blir noe komisk. Den tredje DNS-debutanten er Susann Bugge Kambestad, som spiller Annes stille og pliktoppfyllende søster. Det oppstår et klassisk søskenrivaleri da deres mor stadig setter Margot som et forbilde til Anne. Likevel kommer den sterke søskenkjærligheten tydelig fram.
Seks millioner enkeltskjebner
Til tross for at man mest sannsynlig kjenner historien godt fra før blir det aldri kjedelig. Som publikum sitter du med kunnskapen om at det som skjer foran deg er en sann historie, og det gjør at inntrykket blir enda sterkere.
Det begynner riktig nok å bli lenge siden andre verdenskrig, og verden har forandret seg mye siden den gang. Likevel må vi aldri glemme at bak det enorme antallet jøder som nazistene utryddet, var det seks millioner enkeltskjebner. Anne Franks familie, Van Damm-familien og Doktor Dussel var bare åtte av dem.
Hør anmeldelse fra Skumma kultur sin sending mandag 16.september her:
[audio:https://srib.no/wp-content/uploads/2013/09/Anmeldelse-av-Anne-Frank-ved-DNS.mp3]Foto: Odd Mehus/DNS