Henry Brogen er en 51 år gammel agent som jobber for DIA. Han er også kanskje verdens aller beste skarpskytter. Han er så god at han kan skyte en mann i nakken på et tog som beveger seg over 200 km/t fra to kilometers avstand. Men Henry mener han selv begynner å bli gammel, og at det er på tide å pensjonere seg fra DIA. Det tar ikke alle av kollegene hans like lett.

Benedict Wong og Will Smith i Gemini Man. (Foto: Skydance Media).

En absurd opplevelse

Ang Lee, Gemini Mans regissør, har gjort flere interessante valg når det kommer til denne filmen. Ikke bare vises den i 3D, en effekt folk trodde var på vei til å gå i dvale, men han har også valgt å lage filmen i 60 fps (bilder per sekund). For å oppklare hvorfor dette er et interessant valg; en vanlig film slik vi er vant med å se dem, er skutt i 24 eller 25 fps. Hobbiten-trilogien av Peter Jackson ble laget i 48 fps, altså dobbelt så mange bilder per sekund som vi er vant med å se på skjermen.

Når Lee da produserer en film som vises i hele 60 bilder per sekund (og i enkelte kinoer som har høyt moderne projektorer blir filmen vist i 120 bilder per sekund) blir det til at det er noe ved filmen som føles rart. Hele filmen oppleves som svært «glatt» og er en absurd opplevelse å se i forhold til hva de fleste er vant med. Denne effekten gjør også at kampscenene i Gemini Man føles ut som om de har tredoblet hastigheten, noe som gir et svært underlig resultat. Ang Lee har også valgt å droppe store deler av den tradisjonelle klippindelingen i filmen, og heller erstatte flere klipp med å panorere kamera mellom personer og landskap.

Will Smith og Mary Elizabeth Winstead i Gemini Man. (Foto: Skydance Media).

Føles kjent ut

Filmens handlingsforløp er ikke banebrytende i seg selv. Gemini Man ligner på mange måter på filmen Replicas med Keanu Reeves, eller på en spionfilm hvor en agent vil slutte i jobben sin, men blir truet på livet og tvinges til å avslutte sin karriere gjennom et stort og dramatisk hendelsesforløp. Høres det kjent ut?

Når vi ser på skuespillet er det vanskelig å ikke trekke inn effekten ved bruk av 60fps igjen. Det er noe underlig med det, men det er som om det økte antallet bilder per sekund får skuespillet i filmen til å flyte annerledes. Det føles mer ut som en live-opptreden av et skuespill enn det føles ut som en vanlig film. Hver eneste mikroskopiske bevegelse eller ansiktsuttrykk hos skuespilleren heves, og påvirker hvordan vi oppfatter skuespillet. Det er vanskelig å beskrive det på noen annen måte enn underlig. I filmens hovedrolle ser vi Will Smith, som spiller både den vanlige og den yngre versjonen av Henry Brogen/Junior. Vi ser også Mary Elizabeth Winstead og Benedict Wong.

Filmen har norgespremiere den 11. oktober, og har aldersgrense 12 år grunnet scener med actionvold og enkelte slåsskamper som er nærgående skildret.

Siste podcaster

Anbefalte artikler