Hviler ikke på Laubærene

Football Manager har lenge vært det ultimate spillet for alle som ønsker en autentisk simulasjon av det å lede et fotballag. Men Sega ser ikke ut til å hvile på laurbærene av den grunn. Kjernen i spillet er selvfølgelig fortsatt den samme. Du skal velge deg et lag og lede, ta kontroll over spillerstallen, råde over overgangsbudsjettet, sette opp taktikken og lede laget gjennom ulike turneringer. I tillegg må du forholde deg til spillernes humør, pressens spørsmål, Brexit og grådige agenter. Du blir vurdert ut ifra dine prestasjoner opp mot forventningene og kan ende opp arbeidsløs eller med jobbtilbud fra mektigere klubber. Trykker du på de riktige knappene kan du etterhvert ende opp som tidenes største manager, enten du leder Nest-Sotra, Stoke eller Real Madrid.

Denne kjernen er fundamentet som gjør at millioner bruker dagevis eller månedsvis av tiden sin på Football Manager hvert år. På de to årene som har gått siden jeg sist kjøpte en versjon av spillet har ganske mye forandret seg. Uten at dettte går på bekostning av det som gjør spillet fengende. I fjorårets utgave var det tre tydelige forandringer i spillet.

Det sosiale hierarkiet blant spillerne har blitt gjort tydeligere gjennom dynamikk-funksjonen. Kostnadene ved et stort speidernettverk har blitt eksplisitt og rapportene på spillere grundigere. Og ved hjelp av medisinsk senter vet du i større grad når du bør hvile spillerne for å unngå skader.

Skjermdump: Tester meg i nylig lisensierte Bundesliga

Mye nytt

Men du lurer kanskje mer på hva som er nytt i år? Rent bortsett fra oppdaterte spillerstaller, Bundesliga-lisens og en grafisk forbedring av spillmotoren har to viktige aspekter gjennomgått en revolusjon.  Treningsopplegget kan nå planlegges i opptil tre økter hver dag og valgene er mange. Istedenfor å fokusere på enten lagarbeid, forsvar, angrep eller dødballer i en uke kan du nå for eksempel sette opp en treningsdag med en økt som fokuserer på bakkeforsvar, en økt med angrep fra kantene og en økt der hele laget trener på straffer. Man kan til sammen velge nesten 50 ulike økter og man får detaljerte beskriver av hvordan angrepsspillere, forsvarsspillere og keeperene vil jobbe i de ulike øktene.

Taktikkmotoren har også fått en kraftig overhaling. Man kan nå dele inn laginstruksjonene i hvordan laget jobber på i gjennvinningsfasen, på overganger og mot etablert forsvar. Dette gjør det mye enklere og forstå hvilke effekt instruksjonene dine gir og jeg føler at jeg nå har mye bedre kontroll på hvilke type fotball laget mitt forsøker og spille. Du kan enten bygge din egen taktikk helt fra scratch eller ta utgangspunkt i eksempelvis “tika-taka”, gegenpress eller Drillo-fotball og så justere etter behov. Spillerinnstruksene følger fortsatt systemet der du velger mellom roller i ulike posisjoner. Du velger om den sentrale mitdbanespillerene skal være ballvinner, vannbærer, playmaker eller noe midt i mellom og instruksjonene er klare. Men med flere roller å velge mellom og større muligheter for tilleggsinnstruksjoner har du også her fått større frihet til å forme laget.

 

Skjermdump: Erling Braut Håland sklitakler ballen i mål

Mikroledelse eller makroledelse?

I spillet får du altså en stor mengde informasjon som du kan gå systematisk til verks på for å overgå forventningene til deg. Det kan derimot bli litt mye og sette opp 90 treningsøkter når du nettopp har brukt en time på og finne den perfekte assistent manageren. Derfor har du heldigvis mulighet til å delegere ønskede oppgaver til støtteapparatet og øvrige ansatte. Dermed kan du velge hva du vil fokusere på og eventuelt gå inn å korrigere gale avgjørelser som dine underordnede tar. Enten de har bydd på en unggutt uten potensial eller satt opp en måned med bare løpetrening.

Lev ut din fotballfantasi

Football manager 2019 består testen som det beste valget dersom du vil bruke lange kvelder i isolasjon for å gjenreise Leeds United, vinne VM med Norge eller ta Gloucester City fra Vanarama National League South til Champions League-tittel i løpet av noen simulerte tiår. Samtidig anerkjenner det hvor mye penger spiller inn i moderne fotball og med en middels god taktikk kan du nok flyte til verdensherredømme med PSG og lignende klubber. Med forbehold om at du klarer og håndtere Neymar, Mbappé og deres agenter samtidig som du holder lederskikkelsene i stallen fornøyde.

Konklusjon

Har du alltid drømt om å lede en fotballklubb? Vil du føre Martin Ødegaard til toppen av fotballverden? Vet du nøyaktig hva som skal til for å lede ditt favorittlag i riktig retning? Da er Football manager 2019 definitivt spillet for deg. Enten du vil lene deg tilbake, høre en på podcast og delegere det meste av ansvaret i klubben eller ta kontroll over hver minste detalj selv. Du vil gå på veggen når vinnermålet til laget ditt i Champions League-finalen blir annullert i en videodømming-avgjørelse, men du kan alltid slå tilbake. Faren er selvfølgelig at spillet stjeler livet ditt.  Er du ikke interessert i å lede et fotballag? Sjekk ut Hardcores andre anmeldelser her. Football manager 2019 ble sluppet 2.november og er tilgjengelig der du kjøper spill.

Siste podcaster

  • Spillmagasinet: Kommende Adaptasjoner og Bisarre Fohåndsbestillinger
    Er vi på veg mot en storhetstid for gode filmadaptasjoner av spill, nå som spill begynner å bli mer og mer normalisert som et medium? Og er det verdt å betale nærmere 2000 NOK fo å få tilgang til Star Wars Outlaws 72 timer før alle andre? Store spørsmål som trenger lange svar fra store personligheter i denne ukens episode! I Studio: Benedikte, Kristian, og Agnar

Spillmagasinet

Spillpodcast om konsoll- og PC-gaming med reportasjer, tilbakeblikk, anmeldelser og gjester fra spillindustrien hver tirsdag

Anbefalte artikler