Anmeldelse: Logan Lucky

Hva får du når du tar en haltende grabemaskinfører, en enarmet bartender og en platinablond skurk med en forkjærlighet for egg?
Tidenes bankran.

Etter at Jimmy Logan får sparken fra jobben sin som gravemaskinfører på grunn av det dårlige beinet sitt, bestemmer han seg for å begå et bankran sammen med broren sin Clyde Logan. Jimmy vil skaffe nok penger til å kunne ta opp saken om delt omsorg for datteren sin, og siden han mangler jobb trenger han sårt penger. Clyde og Jimmy bestemmer han seg for å søke hjelp av en kriminell som sitter i fengsel, Joe Bang. Sammen koker de opp en plan for å rane banken under årets største racerbilløp; Coca Cola-løpet.

DSC_0721.tif
foto: Norsk Filmdistribusjon

Oceans 7-eleven

Steven Soederberg er ikke redd for å gjøre litt narr av amerikanske stereotyper og sette karakterene fra West Virginia litt på spissen. Ved å caste kjente skuespillere som Channing Tatum, Adam Driver og Daniel Craig, og be dem om å snakke i den tjukkeste sørstatsaksenten de klarer, kunne det fort gått galt. Filme kunne blitt klein og treig å se på. Heldigvis er dialogen skrevet så godt, og skuespillet utført på en så nydelig måte at det funker som en kule. Filmen er morsom på en nokså uamerikansk måte, selv om mye av humoren spiller på nettopp amerikanske stereotyper. Tjukke aksenter, missekonkurranser, kamuflasjeklær, øl og racebilløp er bare et par av tingene mange tenker på når de ser for seg de amerikanske sørstatene, og det er herlig å se at Soedeberg ikke er redd for å gjøre humor ut av dette. Filmen fungerer også på enkelte måter som en slags parodi på typiske bankran-filmer. De følger en liste over alt som skjer under et bankran, ting vil alltid gå galt, noen vil alltid være litt for grådige, og en må vite når en skal gi seg og dra hjem.

Coca Cola-løpet er årets største racebilløp i Logan Lucky (foto: Norsk Filmdistribusjon)
Coca Cola-løpet er årets største racebilløp i Logan Lucky (foto: Norsk Filmdistribusjon)

Sitter som en kule

Handlingen går raskt, og det er få kjedelige øyeblikk som dras for lenge ut. Klippingen er leken, og brukes både for å forsterke den komediske timingen og som element for å vise de ulike karakterenes reaksjoner. Det trekkes litt ut mot slutten, etter kuppet, og her faller tempoet litt. Bortsett fra det er filmen en fryd å se på. Musikken opprettholder tempoet og driver oss hele tiden fremover. Filmens kanskje sterkeste punkt, er dialogen. Den er knapp, enkel og utrolig gjennomtenkt. Den klarer å overraske på steder hvor du ville forvente en ting, og serverer deg noe helt annet.
Filmen har norgespremiere på fredag den 18. august, og har fått aldersgrense 6 år grunnet enkelte dramatiske scener.

Siste podcaster

Anbefalte artikler