Speak softly, and carry a big stick

This content has been archived. It may no longer be relevant

Theodore “Teddy” Roosevelt ble født inn i en rik familie i New York 27. oktober 1858. Han var en svak og syk gutt, og begynte derfor med trening og vektløfting for å trene seg opp. Han studerte først ved Harvard, før han begynte på jusstudiet på Columbia University.

Theodore Roosevelt som 11-åring (Foto: ukjent/wikimedia)
Theodore Roosevelt som 11-åring.
(Foto: Wikimedia)

Jus viste seg allikevel å ikke være for ham, og han begynte i politikken. Allerede som 23-åring satt han i lokalforsamlingen i New York state før han stilte som borgermester i New York i 1886. Etter flere verv på vegne av presidenter, ble han sjef for marinen i 1897. Det er også her den kjedelige historien om Teddy slutter – for han var ingen vanlig politiker.

Krigshelt

Da den spansk-amerikanske krigen begynte i 1898, sa han opp vervet sitt som marinesjef for å bli oberst i det legendariske frivillige kavaleriet “Rough Riders”. Hans strategier var risikable, men heroiske, og han kom hjem som den mest profilerte krigshelten.

Roosevel og "The Rough Riders" etter en seier i den spansk-amerikanske krigen. (Foto: ukjent/wikimedia)
Roosevelt og “The Rough Riders” etter en seier i den spansk-amerikanske krigen.
(Foto: Wikimedia)

En ufrivillig vei inn i presidentskapet

Som krigshelt var han nesten selvsagt å bli valgt til guvernør, og med republikansk støtte vant han mot en ekstremt populær demokratisk kandidat. Han var likevel ingen pingle, og lot seg ikke rikke av partipolitikk, noe som skaffet ham fiender. Prominente republikanske figurer ville ikke at han skulle stille for en andre periode, og klarte å overbevise ham til å stille sammen med William McKinley i presidentvalget i 1900. McKinley vant valget med et valgskred, og Teddy ble nå visepresident. Men det skulle ikke vare lenge.

I 1901 ble William McKinley skutt av anarkisten Leon Czolgosz, og han døde åtte dager senere. Som visepresident var det bare én som kunne ta over presidentstillingen, og Roosevelt ble innsvoren som USAs 26. president.

Politikken

Den nasjonale politikken hans er best kjent for å bryte opp de store monopolene, og Roosevelt er fortsatt kjent som “The Trust Buster”. Han brøt opp det nordamerikanske jernbaneselskapet Northern Securities Company i 1902, og senere også “Standard Oil” eid av John D. Rockefeller. Det ble til flere selskaper – et av dem var Shell. Det som kanskje var det viktigste han gjorde for innenrikspolitikken, var nok at han dedikerte flerfoldige hundre mål til nasjonalparker og naturreservater. Yellowstone ble verdens første nasjonalpark under Roosevelts styre.

Utenriks var han ikke like ømfintelig. Han ønsket, i likhet med Mckinley, å bringe USA ut av sin isolasjonisme og myntet ordtaket “speak softly, and carry a big stick”, om at de skulle være forsiktige, men også tøffe i diplomatikken. “Big Stick”-politikken kom tydelig frem i Colombia, da han hjalp Panama å erklære seg uavhengig slik at Panamakanalen kunne bygges.

Samtidig bygget Roosevelt opp militæret – og spesielt marinen – slik at de ikke kom med tomme ord. Denne trusselen fra den amerikanske marinen var det som også bragte fred mellom Russland og Japan i 1905, noe som ga ham Nobels fredspris samme år.

Som person var han en barsk, barsk mann som elsket jakt. Han kunne forsvinne i flere måneder av gangen i Yellowstone mens han satt som president.

Karikatur av de forskjellige rollene som Roosevelt hadde gjennom tiden fra 1910. (Foto: Peck, H. T./wikimedia)
Karikatur av de forskjellige rollene som Roosevelt hadde gjennom tiden fra 1910.
(Foto: Peck, H. T./Wikimedia)

Tiden etter Det hvite hus

Som en del av hans valgkamp i 1904 hadde han lovet å ikke stille for en tredje periode, oghan støttet derfor William Howard Taft. Men etter fire år ville han inn i Det hvite hus igjen, da han ikke følte at Taft var progressiv nok. Under kampanjen i 1912 ble han skutt i brystet av en fanatiker mens han holdt tale. Men istedenfor å dra til sykehus med en gang, fullførte han talen og søkte deretter medisinsk hjelp.

Frisk og rask frem til siste slutt, døde Theodore Roosevelt mens han sov den 6. januar 1919, 60 år gammel.

Siste podcaster

    Anbefalte artikler