Bybanestriden er over!

This content has been archived. It may no longer be relevant

Bybanen, dette lange, røde dyret som til nå har fått dominere byens avissider, til tider på bekostning av byens smau og gater.

Jeg tror ingen helt forsto akkurat hvor lang tid og til hvilket absurd nivå bybanediskusjonen skulle synke. Du er ikke ekte bergenser hvis du ikke har levert inn eller argumentert for minst to ulike bybanetraseer. Høyres byrådsgruppe alene har argumentert for minst fire forskjellige traseer i to av fire himmelretninger.

Nå er endelig saken over. Bybanen skal gå over Bryggen og bidra til å revitalisere den delen av byen vanlige bergensere sjeldent besøker. Kanskje vil festningsområdet og Bryggen i framtiden føles som en helt naturlig del av byen og ikke som en blindtarm kun for turister og konsertgjengere.

De er løkhoder med både tunnelsyn og markeringsbehov, men mest av alt så tror jeg alle er lei debatten.

Nå kan vi faktisk få fortsatt utbyggingen av Bergens viktigste infrastrukturprosjekt og få knyttet Sandviken tettere til sentrum. Samtidig så trenger ikke folket i Åsane deppe lenge. Bare fordi bybanen ikke ble helt som de ville i denne omgang, så er det veldig unaturlig at det aldri i framtiden vil satses på en raskere trasé ut mot Åsane. Det var bare veldig unaturlig at bybanen skal prioritere de som bor desentralisert og spredt framfor de som bor like i nærheten. Nå får vi en endelig dato for når Bryggen skal bli bilfri. Det skjer når bybanen legger sine vakre, blanke skinner ut over verdensarven og knytter det gamle og det nye Bergen sammen.

Bybanedebatten har skapt fanatikere på begge sider. Jeg har for lenge siden sluttet å prøve å forstå tunnelentusiastene. De er løkhoder med både tunnelsyn og markeringsbehov, men mest av alt så tror jeg alle er lei debatten. Lei av politikerne, lei av utsettelsen og lei av at hele landet ikke kan forstå hva de egentlig krangler om i Bergen, har de ikke ekte problemer? For vi har faktisk det. Vi har et giftlokk av klimagasser over Danmarksplass, skolevedlikeholdet har sviktet og vi har sviktet byens rusmisbrukere.

For sånn sett har bybanedebatten vært en velkommen distraksjon. Nå er det på tide å bruke krefter på de virkelige problemene.

 

For lat til å lese? Hør i steden da vel:

 

Siste podcaster

  • Nyhetsuka 03.05.2019.
    I denne vekas utgåve av Nyhetsuka får du høyre om at universitetsstyret valde å nedstemme forslaget om bøtelegging av forsinka sensur, dei nyleg offentleggjorte søkartala til UiB for neste skuleår, og debatt om korvidt utveksling burde vere obligatorisk eller ikkje. I studio: Kristin Aakvaag og Stine-Sofie Rivedal.

Anbefalte artikler