Tropenetter i Bergen

This content has been archived. It may no longer be relevant

Denne helgen var det endelig klart for Bergen Internasjonale Musikkfestival. Akkompagnert av en trommeslager og en felespiller, åpnet torsdag kveld gatedanskompaniet Flava Flew og Bergen Ungdomslag Ervingen årets festival. De to gruppene møtte hverandre i et intrikat samspill mellom to ulike stilarter, breakdance og norsk folkedans.

Norges nye popdronning

Etter danseforestillingen var det klart for kveldens store begivenhet, Thea Hjelmeland Y Sus Amigos. Thea Hjelmeland har gjort seg bemerket i Norge med sin andre plateutgivelse, Solar Plexus. I musikken kombinerer hun popmusikk med folkemusikk fra forskjellige land, blant annet den amerikanske bluegrassen. Hun har en bred instrumentasjon i gruppa hvor hun selv spiller gitar, banjo og ukulele.

Bandet bestod forøvrig av trommer, bass, tres, tangenter og kor. Sammen skapte de lydbilder hvor både nordisk melankolia, elektronika og cubanske danserytmer spilte inn. Musikken og stemningen de formidlet lar seg lettest betegne som world-musikk.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=Bl8ZZ3vSGNY&w=560&h=315]

 

En av utøverne i bandet som særlig utmerket seg var Jose Victor Gavilondo som spilte piano og koret. Hans finurlige måter å legge akkorder på overrasket både oss i publikum så vel som bandet. Thea Hjelmeland snudde seg mot Gavilondo flere ganger under konserten av både glede og begeistring. Det samme gjorde publikum.

Youtube og musikkvideokunst?

På festivalen var det ikke bare dansbare rytmer, men også musikk ment for å lyttes til. Den svenske jazzmusikeren Nils Berg gjorde sammen med Josef Kallerdahl (bass) og Christoper Cantillo (trommer) et av de mest spennende verkene på festivalen. I Nils Berg Cinemascope kombinerer gruppa youtube-filmer med musikk de komponerer selv. Resultatet er svært ulikt noe annet, og er et spennende prosjekt hvor fortiden kombineres med nåtiden.

Til festivalen lagde de en konkurranse hvor man kunne sende inn videoklipp av seg selv hvor man enten sang eller spilte. Fra disse klippene valgte de ut klipp som de komponerte musikk til og fremførte på festivalen.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=5dzwmc22aDc&w=560&h=315]

 

Ukjente tyrkiske superstjerner

Lørdagen var det duket for BIMF sin kanskje aller største booking av året, Kardeş Türküler. Bandet er superstjerner hjemme i Tyrkia og spiller nærmest for fotballstadioner med publikum. Her i Norge var gruppas lokale redusert til konsertlokalet til BIKS som ikke rommer mer enn rundt 250 personer.

Bandet ble dannet i 1993 som et konsertprosjekt av folkloreklubben ved Boğaziçi-universitetet i Istanbul. På sine nettsider skriver bandet at de ble dannet ut fra idealet om å leve sammen i broderskap. De sier selv at de også har tatt et oppgjør med polariseringen og spenningen som har blitt skapt i det multikulturelle samfunnet ved å spille folkemusikk fra flere ulike folkegrupper bosatt i samme område. Utgangspunktet for gruppa var den anatoliske folkemusikken, men de har senere utvidet og spiller folkemusikk fra flere områder.

Festivalen var i alt en god blanding av forskjellige stilarter og uttrykk, fra jazz til reggae og videre over til latin-groover. Årets BIMF var et friskt pust i høstmørket mens vi forbereder oss på det tunge vinterhalvåret vi har i vente.

Anbefalte artikler