Cajunmusikk-uker i Musikk fra verden!

This content has been archived. It may no longer be relevant

I Musikk fra verden i uke 42 møtte du Bergen Mandolinband, som nettopp er ute med sin nye plate “Flotmyr Gumbo”. På plata har de latt seg inspirere av cajun-musikken, en unik musikkform fra Louisiana, USA. Musikken har sitt opphav i cajun-folket, alias akadierne, et fransktalende folk som kom til sumplandet sør i Louisiana etter å ha blitt kastet ut av Canada på midten av 1700-tallet. Cajun-musikken er fiolin- og/eller trekkspilldrevet, i stor grad dansemusikk, og med tekster på cajun-fransk, en variant av fransk som franskkyndige flest sikkert kan forstå (selv aner jeg ikke, men det høres iallfall påfallende fransk ut).

I kjølvannet av denne sendinga, har programleder Audinho da Vitrola blitt fullstendig hekta på cajun-musikk. Følgelig var det ikke annet å gjøre denne uka enn å lage en cajun-sending til, der Audinho presenterer et utvalg av artistene han har oppdaget takket være Bergen Mandolinbands makeløse evne til å selge inn cajun-musikken som det heiteste ny-gamle akkurat nå. Cajun-musikken sniker seg inn bakveien, setter seg i ryggmargen og dansefoten, og er akutt vanedannende! Dette er musikk for alle oss som er litt svake for Vassendgutane og Vinskvetten, men ikke helt har turt å innrømme det for noen. Cajun-musikken, derimot, er det ikke så mange som kjenner til, så den burde være stuerein.

 

Anbefalte artikler