Fanget av Stardew Valley: Livet til en virtuell bonde

Selv etter utallige timer blir jeg overrasket hvor enkelt og lett det er å starte opp en ny gård i Stardew Valley.

Tekst: Agnar Haugbjørg Haugen

Da jeg fikk høre at det kom ut en ny oppdatering til Stardew Valley, så hadde jeg allerede spilt i hjel og oppdaget det som kunne gjøres i selve spillet.

Etter 500 timer spilt, og utallige eksperimenter med alt mulig du kan tenke deg på utallige gårder, gjerne helt alene eller sammen med venner, vil jeg påstå at jeg vet det meste om spillet. Jeg har til og med et gigantisk dokument i excel med hva du får størst profitt av i spillet.

Likevel følte jeg et enormt sug etter å begynne helt på nytt igjen sammen med noen venner over  sommeren, siden jeg uansett var mer eller mindre værfast inne på kontoret mitt her i Bergen.

Vennskalepige gleder (skjermdump: Agnar haugbjørg haugen)

En introduksjon til spillet

Stardew Valley er et søtt lite indie-spill utviklet av Eric Barone, bedre kjent som Concerned Ape. 

I dette nydelige spillet forlater du storbylivet, hvor du jobber som en kontorrotte for butikkjeden JojaMart, til fordel for å starte et nytt liv på landet  i den koselige landsbyen Pelican Town. 

Her overtar du gården du har arvet etter din bestefars død, og får i oppgave om å kultivere dette jordstykket gjennom utallige grønnsaksåker, fisking, samt produksjon av dyreprodukter som melk og majones.

Du har også valget mellom å hjelpe til med restaurere det gamle grendahuset i Pelican Town gjennom å donere deler av produksjonen din, eller å selge sjelen sin til djevelen og hjelpe JojaMart å etablere en filial i landsbyen.

Mer enn det trenger du ikke vite om spillet, da du velger selv hva du vil prioritere og bruke tiden i spillet på; om ikke mine rundt 500 timer og utallige gårder kan testamentere det, så vet ikke jeg.

En dags produksjon (skjermdump: Agnar Haugbjørg Haugen)

Update 1.6 – hva er nytt siden sist?

“Nok fjasing, kom til poenget”, hører jeg dere skrike til meg gjennom skjermen. Hva er nytt med denne oppdateringen, og var det verdt å starte på nytt for n-te gang?

Jeg skal prøve så godt jeg kan å ikke bare kopiere selve notatet til Barone. Men det er noen ting jeg ønsker å kaste lys over. Riktignok må jeg påpeke at jeg spilte sammen med en som har minst like mange timer som meg i Stardew Valley, og en som er helt ny til spillet.

Først og fremst har det kommet et nytt gårdskart, Meadowlands. Det  som skiller denne gården fra andre gårder, er at du starter med et hønsehus og to kyllinger. Dette er da ment for å kunne gjøre det lettere å tjene penger med én gang, noe alle kan si seg enig i er en god ting. Du starter også med en pakke høy, slik at kyllingene får mat og blir mer og mer glad i deg. 

Den andre tingen jeg vil poengtere handler også om å tjene penger. Vanligvis vil en anbefale å lage det meste av frukt og bær om til vin, da du tjener veldig mye på det i lengden. I den nye oppdateringen kan man derimot tørke og dehydrere det, samt sopp og nøtter, noe man tjener stygt mye på.

Her er et eksempel, så unnskyld på forhånd for litt nerding: har du høyt nok level i “farming”, og får 40% bonus på alt av produkter man selger, så vil en eldet vinflaske av sorten ancient fruit selges for 4620 gullmynter, gitt at man oppnår høyest mulig kvalitet på flasken. Men her ligger det mye tid bak, da bare det å lage vin tar deg syv dager i spillet, for så å legge den i en eldingstønne i 56 dager for å oppnå denne kvaliteten. Til sammenligning koster et enkelt norgesglass med tørket frukt av samme type 5810 gullmynter. og best av alt: det tar bare én natt å tørke frukten på! Du blir dermed styrtrik bare på å selge én enslig frukt som har blitt tørket over natta. Borte vekk er alt av tønner, her skal det tørkes!

Det koster så lite, men du tjener så mye (skjermdump: Agnar Haugbjørg haugen)


Sist, men definitivt ikke minst, må jeg kaste hatten min for Barone. Hvorfor må jeg det? Jo, du kan nå starte en gård hvor dere kan være åtte stykker på. Åtte personer, på en og samme gård! Det blir kaos uten like, men det liker vi. Jeg har ikke prøvd det enda, men så snart jeg får samlet en liten gjeng, så begynner jeg på nytt nok en gang.

Alltid bedre med flere (skjermdump; Agnar Haugbjørg Haugen)

Avslutningsvis vil jeg si…

Selv for en veteran og selvutnevnt ekspert på Stardew Valley, så var det en sann glede å starte en ny gård sammen med et par av vennene mine, og gå tilbake til gårdslivet jeg aldri vil få ellers. Og jeg vet med sikkerhet at mine 500 timer ikke er i nærheten av det enkelte andre har i spillet, og at de neste 500 ikke blir mine siste heller. 


Men det i seg selv viser bare hvor fantastisk et enkelt design er, og hvorfor dette spillet er blant mine topp tre spill gjennom tidene.  Så jeg spør deg som leser følgende; Har du prøvd spillet? Takk for at du leste denne artikkelen. Har du ikke spilt det? Get to it! I mellomtiden får jeg vel bare oppdatere dokumentet mitt i excel.

Spillmagasinet

Spillpodcast om konsoll- og PC-gaming med reportasjer, tilbakeblikk, anmeldelser og gjester fra spillindustrien hver tirsdag

Anbefalte artikler