Har du noen hull i historiekunnskapene? Fortiden Demrer tar for seg alle de historiske temaene du angrer på at du sov bort på skolen. Her kan du høre om alt fra romersk gastronomi, Ghengis Khan, den kalde krigen, og alt annet i mellom. I programmet legger Olav, Eirik og Tobias frem historiske temaer både for historienerder, og de som ønsker å bli det.

Fortiden demrer sendes hver mandag klokken 13:00-14:00.

Siste podcaster

 • Iliaden - 750 fvt. med førsteamanuensis Ingvar Maehle
  Få av oldtidens litterære verk har hatt like stor inflytelse som Iliaden. Iscenesatt under trojanerkrigen, tar dette episke diktet for seg flere dramatiske hendelser som tar sted i det niende året av konflikten. Dette episke diktet er starten til vestlig litteratur, karakterene vært en inspirasjonskilde i nesten 3000 år og markerer avslutningen av mørkealderen etter bronsealderkollapsen. Med i studio for å diskutere Iliaden er Olav Wiedswang, Øyvind Skartveit, Stein Erik Storesund, Håkon Sørgaard og Ingvar Maehle, førsteamanuensis i antikkens historie ved universitetet i Bergen.
 • Himmelens mandat - 1046 fvt.
  Himmelens mandat var prinsippet om at det regjerende dynastiet i Kina hadde gudenes gunst. Tianming, ble brukt for å rettferdigjøre hvorfor de med makt hadde det, og hvorfor tidligere dynastier ikke fortjente det lenger. Denne ideen oppstod i år 1046 før vår tid: Da Shang-dynastiet ble avsatt av Zhou-dynastiet og himmelens mandat ville bli alfa-omega for alle som ønsket å regjere midtens rike i de neste 3000 årene av kinesisk historie. Med i studio for å diskutere det første dokumenterte maktskiftet i Kina er Olav Wiedswang, Øyvind Skartveit og Stein Erik Storesund.
 • Indoeuropeerne - 1500 fvt.
  Få folkevandringer har påvirket et like stort område som den indoeuropeiske ekspansjonen. I løpet av bronsealderen spredte indoeuropeerne seg selv, språket og gudene sine fra den iberiske halvøy til bengalbukten. Likevel vet vi nesten ingenting om dette mystiske folket, til tross for at sporene deres er igjen i nesten halvparten av jordens befolkning. Med i studio for å diskutere indoeuropeerne er Olav Wiedswang, Øyvind Skartveit, Stein Erik Storesund og gjest Alexander A. Sæløen.
 • Bronsealderens storhetstid - 1700 år fvt.
  I løpet av bronsealderen begynte et massivt handelsnettverk å utvikle seg. Bystater og kongedømemer handlet med hverandre på tvers av tre kontinenter og utvekslet kultur og varer. Denne relativt fredelige perioden så en økt velstand, men også en urolig sårbarhet. I løpet av et par år kollapset så og si alle bronsealderkulturene i Europa og Midtøsten. I denne episoden av Fortiden Demrer skal vi diskutere hvordan den første formen for globalisering utviklet seg i løpet av det andre årtusenet før vår tid, og hvordan det plutselig forsvant. Med i studio er Stein Erik Storesund, Øyvind Skartveit, Håkon Sørgaard og Olav Wiedswang.
 • De første elvesivilisasjonene - 2500 år fvt.
  De eldste sivilisasjonene vi vet om startet langs elvebreddene til Nilen, Eufrat og Tigris. Oltidens Egypt og de mesopotamiske bystatene var de første statene som sprang ut i overgangen fra kopperalderen til bronsealderen og la grunnlaget for uttalige andre kulturer. Selv om disse siviliasjonene kan virke like ved første øyekast var de veldig ulike: Egyptisk og mesopotamisk kultur og samfunnstruktur speilet elvene de levde langs, og utviklet helt andre typer samfunn. I denne episoden av Fortiden Demrer skal vi diskutere likhetene og ulikhetene blandt verdens eldste sivilisasjoner, og hvordan elvene de levde langs påvirket hele tilværelsen deres. Med i studio er Olav Wiedswang, Øyvind Skartveit og Håkon Sørgaard.

Alle artiklene til Fortiden demrer