Har du noen hull i historiekunnskapene? Fortiden Demrer tar for seg alle de historiske temaene du angrer på at du sov bort på skolen. Her kan du høre om alt fra romersk gastronomi, Ghengis Khan, den kalde krigen, og alt annet i mellom. I programmet legger Olav, Eirik og Tobias frem historiske temaer både for historienerder, og de som ønsker å bli det.

Fortiden demrer sendes hver mandag klokken 13:00-14:00.

Siste podcaster

 • Jordbruk og kobber - 6000 år fvt.
  Etter istiden måtte mennesker over hele verden omjustere seg. I løpet av nesten 200 000 år hadde levemåten til forfedrene våre endret seg lite, men mellom 9000 og 5000 år før vår tid fant to revolusjoner sted: Jordbruksrevolusjonen og kobberrevolusjonen. Mennesker over hele verden la fra seg sine nomadiske tradisjoner og bosatte seg i små landsbyer samtidig som de utforsket hva man kunne gjøre med metall. I denne episoden diskuter vi hvorfor mennesker gikk fra å leve som jegere og sankere til bønder, og hvordan den metallurgiske revolusjonen startet et tegnologisk kappløp uten like. Med i studio er Olav Wiedswang, Øyvind Skartveit, Eirik Leirvåg Solvang og Håkon Sørgaard.
 • Gobekli Tepe - 10 000 år fvt.
  12 000 år siden begynte en gruppe jegere og sankere i dagens Tyrkia å bygge et massive templer. Dette megalittkomplekset, som i dag heter Gobekli Tepe, er det eldste som er funnet hittil og oppdagelsen har tvunget historikere til å revurdere hvordan vi har fremstilt overgangen fra jegere og sankere til bønder. Samtidig har Gobleki Tepe blitt brukt av titalls alternative historikere og pseudoarkeologer til å fremme vannvittige og urealistiske teorier om utenomjordisk hjelp og atlantiske sivilisasjoner. I denne episoden av Fortiden Demrer, diskuterer Olav Wiedswang og Øyvind Skartveit hvordan Gobleki Tepe har utfordret vår forståelse av fortiden og hvorfor dette funnet har skapt så mange konspirasjonsteorier.
 • Chauvetgrotten - 20 000 år fvt.
  I Chauvetgrotten i Frankrike, finner man steinalderens best bevarte hulemalerier. Hundrevis av malerier av dyr, men også abstrakte figurer og menneskeformer dekorerer den 400 meter dype grotten. Hulemalerier er noen av de mest mystiske historiske kildene vi har, og får oss ofte til så sitte igjen med flere spørsmål enn svar. Hvem malte dem? Hadde de en funksjon eller ikke, og hva forteller de oss om menneskets utvikling? I denne episoden av Fortiden Demrer diskuterer Olav Wiedswang og Øyvind Skartveit Chuavetgrotten, og hva den kan fortelle oss om menneskets tåkefulle forhistorie.
 • 35. Marie Curie
  Få forskere kan sammenlignes med Marie Skladowska Curie. I 40 år var hun fremst i et nytt felt av vitenskap, med en forståelse for kjemi og fysikk som overgikk samtlige forskere. Oppdagelsene hennes revolusjonerte måten vi forstår radioaktiv stråling og universets grunnstoffer. Til og med i en tid hvor kvinner ble ekskludert fra akademia og forskning er hun til den dag i dag den eneste personen som har vunnet nobellpriser i to forskjellige felt. I denne episoden av Fortiden Demrer skal vi diskutere hvem Marie Curie var, livet henens og oppdagelsene til en av historiens fremste forskere. Med i studio er Olav Wiedswang og Øyvind Skartveit.
 • 34. Norges geologiske historie med Thale Damn-Johnsen
  I denne episoden av Fortiden Demrer setter Olav seg ned med Thale Damn-Johnsen, masterstudent ved institutt for geovitenskap, for å diskutere Norges geologiske historie.

Alle artiklene til Fortiden demrer