Har du noen hull i historiekunnskapene? Fortiden Demrer tar for seg alle de historiske temaene du angrer på at du sov bort på skolen. Her kan du høre om alt fra romersk gastronomi, Ghengis Khan, den kalde krigen, og alt annet i mellom. I programmet legger Olav, Eirik og Tobias frem historiske temaer både for historienerder, og de som ønsker å bli det.

Fortiden demrer sendes hver mandag klokken 13:00-14:00.

Siste podcaster

 • Konstantin - 324 evt.
  200-tallet var et turbulent århundre for Romerriket. Pest, palassintriger, invasjon og økonomiske kriser fikk det til å se ut som at Romerriket var på randen av kollaps. Likevel greide riket å stabilisere seg, blant annet på grunn av keiser Konstantin og reformene han gjennomførte på starten av 300-tallet. I styretid hans så det ut som at riket hadde fått tilbake sin fordums prakt, til tross for at Vestromerriket kollapset drøye hundre år etter. I denne episoden av Fortiden Demrer diskuterer vi Konstantin, reformene hans og om det var mulig å løse de underliggende problemene som ville lede til Romerrikets fall. Med i studio er Olav Wiedswang, Øyvind Skartveit og Håkon Sørgaard.
 • Mayakulturen - 250 evt.
  Det er ingen tvil om at flere kulturer og sivilisasjoner har kollapset gjennom tidene, men var det tilfellet med Mayasivilisasjonen? I denne episoden av Fortiden Demrer diskuterer vi hva som skjedde med mayane i løpet av senantikken, hvorvidt en kollaps fantes sted og hvordan kulturen transformerte seg i løpet av det første årtusenet i vår tid. Med i studio er Olav Wiedswang, Øyvind Skartveit og Håkon Sørgaard.
 • De tre rikers tid - 190 evt.
  Etter flere år med vanstyre og tørke, kollapset Han-dynastiet på slutten av 100-tallet i vår tid. Det som fulgte var tiår med krig og samfunnskollaps, og etterhvert en langvarig krig mellom de tre kongerikene Shu, Wei og Wu. De tre rikers tid ble i ettertid romantisert i et av kinas store litterære verk, Romansen om de tre kongedømmer, som ble skrevet på 1300-tallet. I denne episoden, diskuterer Olav Wiedswang og Øyvind Skartveit hva som skjedde i de tre rikers tid, hvordan akkurat denne perioden har fått en så priominent stilling i den kinesiske bevisthet og hvilken rolle det spiller i Kina til den dag i dag.
 • Romerske keiseres omdømme - 150 evt.
  Romerske keisere har et blandet omdømme. Noen er omtalt som noen av historiens mest kompetente administratorer, imens andre er synonyme med vannstyre. I denne episoden diskuterer vi romerske keisere, hvilke står ut av gode og dårlige grunner, og hvordan regjeringstiden deres har blitt tolket i ettertid. Med i studio er Olav Wiedswang og Øyvind Skartveit.
 • Urkirken og Jødeopprørene - 60 evt.
  Ved det første århundreskiftet i vår tid, befant de abrehamiske religionene seg i en vanskelig situasjon. Kristne ble etterfulgt og i Judea kjempet jødene kjempet en frigjøringskrig mot de romerske okkupantene. De abrahamittiske religionene sto ovenfor hva som kunne ha vært deres skumring, så hvordan overlevde de? I denne episoden diskuterer vi hvordan urkirken og jødeopprørene påvirket hverandre, hvordan kristendommen og jødedommen påvirket hverandre, og hvordan de overlevde gjentatte forsøk på å bli knust. Med i studio er Olav Wiedswang og Øyvind Skartveit.

Alle artiklene til Fortiden demrer