Har du noen hull i historiekunnskapene? Fortiden Demrer tar for seg alle de historiske temaene du angrer på at du sov bort på skolen. Her kan du høre om alt fra romersk gastronomi, Ghengis Khan, den kalde krigen, og alt annet i mellom. I programmet legger Olav, Eirik og Tobias frem historiske temaer både for historienerder, og de som ønsker å bli det.

Fortiden demrer sendes hver mandag klokken 13:00-14:00.

Siste podcaster

 • 27. Det athenske demokrati
  I antikkens Hellas eksperimerte bystaten Athen med en rekke forskjellige styringsformer, og av disse gjennstår demokratiet som den viktigste. Mellom 500- og 300-tallet f.Kr. fikk athenske borgere ta del i den politiske prosessen og nøt en større grad av politisk frihet enn noen borgere før, og på mange måter siden. Selv om det athenske demokratiet var bygget på slaveri, kvinneundertrykkelse og krig, introduserte det en radikal styringsform som fortsatt påvirker oss i dag. Med i studio er Olav Wiedswang og Øyvind Skartveit.
 • 26. Svartedauden
  Mellom 1346 og 1351 herjet svartedauden i Europa. Omtrent halvparten av Europas befolkning døde av pesten, og den står igjen som den dødeligste hendelsen i menneskets historie. I denne episoden skal vi diskutere hvordan svartedauden ankom, herjet og forlot et traumatisert Europa. Med i studio er Olav Wiedswang og Sondre Aanstad.
 • 25. Avslutningen av Den første verdenskrig (Del 2)
  I denne episoden fortsetter vi diskusjonen om hvordan første verdenskrig avsluttet, med professor Rolf Hobson fra det historiske fakultetet ved Universitetet i Bergen. Også med i studio: Olav Wiedswang og Øyvind Skartveit.
 • 24. Maliriket
  Få kongedømmer i middelalderen kunne måle seg med Maliriket. Dette riket som strakk seg fra dagens Senegal til Timbuktu, kontrollerte mesteparten av den gamle verdens gullproduksjon. Det er mye vi ikke vet om Maliriket: De eneste skriftlige kildene våre kommer fra arabiske kjøpmenn, men det lever til den dag i dag en rik fortellertradisjon som holder mytene om kongedømmet i live. Med i studio er Olav Wiedswang, Øyvind Skartveit og Sondre Aanstad.
 • 23. Austerveg
  Gjennom vikingtiden spredte norrøn kultur, handel og jern langs en handelsrute som strakk seg Østersjøen til Baghdad. Till tross for å være mindre kjent, var Austerveg en viktig rute som koblet Skandinavia sammen med Bysants og det abbasidene, og sentralt for den tidlige statsdannelsen i Øst-Europa. Med i studio er Olav Wiedswang og Øyvind Skartveit.

Alle artiklene til Fortiden demrer