Har du noen hull i historiekunnskapene? Fortiden Demrer tar for seg alle de historiske temaene du angrer på at du sov bort på skolen. Her kan du høre om alt fra romersk gastronomi, Ghengis Khan, den kalde krigen, og alt annet i mellom. I programmet legger Olav, Eirik og Tobias frem historiske temaer både for historienerder, og de som ønsker å bli det.

Fortiden demrer sendes hver mandag klokken 13:00-14:00.

Siste podcaster

 • 18. Aleksander den Store
  Aleksander den Store var en av antikkens mest innflytelsesrike personer. Mange i hans samtid så på han som Achilles født på ny, mens andre mente at han var en demonkonge. I denne episoden skal vi utforske Aleskanders liv, hvordan han levde, om han ble stormannsgal og hvordan hans unge død påvirket riket hans. Med i studio er Olav Wiedswang, Sondre Tystad og Sondre Aanstad.
 • 17. Stalingrad
  Slaget om Stalingrad er dette største slaget i menneskets historie. Den fem måneder lange beleiringen kostet millioner livet men var et kjempeviktig vendepunkt for de allierte under andre verdenskrig. Med i studio for å diskutere slaget er Olav Wiedswang, Sondre Tystad, Øyvind Skartveit og Paal Simonsen.
 • 16. Geografisk uhell
  Noen lands historie har blitt like definert av naboene sine som av seg selv. I denne episoden skal vi diskutere geografisk uhell, om land som har hatt eksepsjonelle naboproblemer og hvordan de har taklet dem. Med i stuido er Olav Wiedswang, Sondre Tystad og Øyvind Skartveit.
 • 15. Iran-Contra-affæren
  På midten av 80-tallet befant Reagenadministarsjonen seg i en av de største skandalene i amerikansk historie. Hemmelig og ulovlig salg av våpen, finansiering av en kontrarevolusjonær milits, ødeleggelse av bevis og kollektivt hukommelsestap var bare noen sider av Iran-Contra-affæren. Med i studio: Olav Wiedswang, Erlend Sand, Øyvind Skartveit og Sondre Tystad.
 • 14. Kulturmiks
  I denne episoden diskuterer Olav, Øyvind og Sondre tre forskjellige historiske karakterer, som blandet kulturer på en spesiell og egenartet måte.

Alle artiklene til Fortiden demrer