Har du noen hull i historiekunnskapene? Fortiden Demrer tar for seg alle de historiske temaene du angrer på at du sov bort på skolen. Her kan du høre om alt fra romersk gastronomi, Ghengis Khan, den kalde krigen, og alt annet i mellom. I programmet legger Olav, Eirik og Tobias frem historiske temaer både for historienerder, og de som ønsker å bli det.

Fortiden demrer sendes hver mandag klokken 13:00-14:00.

Siste podcaster

 • 26. Svartedauden
  Mellom 1346 og 1351 herjet svartedauden i Europa. Omtrent halvparten av Europas befolkning døde av pesten, og den står igjen som den dødeligste hendelsen i menneskets historie. I denne episoden skal vi diskutere hvordan svartedauden ankom, herjet og forlot et traumatisert Europa. Med i studio er Olav Wiedswang og Sondre Aanstad.
 • 25. Avslutningen av Den første verdenskrig (Del 2)
  I denne episoden fortsetter vi diskusjonen om hvordan første verdenskrig avsluttet, med professor Rolf Hobson fra det historiske fakultetet ved Universitetet i Bergen. Også med i studio: Olav Wiedswang og Øyvind Skartveit.
 • 24. Maliriket
  Få kongedømmer i middelalderen kunne måle seg med Maliriket. Dette riket som strakk seg fra dagens Senegal til Timbuktu, kontrollerte mesteparten av den gamle verdens gullproduksjon. Det er mye vi ikke vet om Maliriket: De eneste skriftlige kildene våre kommer fra arabiske kjøpmenn, men det lever til den dag i dag en rik fortellertradisjon som holder mytene om kongedømmet i live. Med i studio er Olav Wiedswang, Øyvind Skartveit og Sondre Aanstad.
 • 23. Austerveg
  Gjennom vikingtiden spredte norrøn kultur, handel og jern langs en handelsrute som strakk seg Østersjøen til Baghdad. Till tross for å være mindre kjent, var Austerveg en viktig rute som koblet Skandinavia sammen med Bysants og det abbasidene, og sentralt for den tidlige statsdannelsen i Øst-Europa. Med i studio er Olav Wiedswang og Øyvind Skartveit.
 • 22. Avslutningen av Den første verdenskrig (Del 1)
  I 1918 hadde Den første verdenskrig herjet Europa i fire år: Millioner hadde dødd og samtlige land var på randen av kollaps. I denne episoden av Fortiden Demrer diskuterer vi hvordan krigen sluttet. Stillingen til seierherrene, tapernes nederlag og den usikre veien videre inn i det 20. århundret. Med i studio er Olav Wiedswang, Øyvind Skartveit og Sondre Aanstad.

Alle artiklene til Fortiden demrer