Har du noen hull i historiekunnskapene? Fortiden Demrer tar for seg alle de historiske temaene du angrer på at du sov bort på skolen. Her kan du høre om alt fra romersk gastronomi, Ghengis Khan, den kalde krigen, og alt annet i mellom. I programmet legger Olav, Eirik og Tobias frem historiske temaer både for historienerder, og de som ønsker å bli det.

Fortiden demrer sendes hver mandag klokken 13:00-14:00.

Siste podcaster

 • 34. Norges geologiske historie med Thale Damn-Johnsen
  I denne episoden av Fortiden Demrer setter Olav seg ned med Thale Damn-Johnsen, masterstudent ved institutt for geovitenskap, for å diskutere Norges geologiske historie.
 • 33. Hva er en barbar?
  Utallige folkseslag og individer har blitt omtalt som barbarer gjennom tidene. Selv om begrepet ble først brukt i det antikke Hellas for å omtale ikke-grekere, har det utviklet seg en del i løpet av de siste 2500 årene. Med i studio for å diskutere barbarbegrepet er Olav Wiedswang og Øyvind Skartveit.
 • 32. Triumviratet
  Få politiske sammensvergelser har blitt så historiske som det første triumviratet. Denne alliansen mellom Pompeius Magnus, Marcus Licinius Crassus og Julius Cæsar dominerte og underminerte de siste politiske institusjonene i den romerske republikken. Gjennom kynisk manøvrering og sabotasje var disse tre mennene republikkens de facto herskere. Med i studio er Olav Wiedswang og Øyvind Skartveit.
 • 31. Ashoka
  Ashoka den Store regjerte over India fra 268 til 232 f.Kr. Selv om han startet som en tronraner og brutal hærfører endte han opp som en pasifist. Etter et eksepsjonelt brutalt slag skal ha konvertert til buddhisme og forkynnet fred og velvære. Med i studio for å diskutere Ashokas liv og filosofi er Olav Wiedswang, Øyvind Skartveit og Sondre Tystad.
 • 30. Borgerkrigstiden
  I Norge er perioden mellom år 1130 og 1240 kjent som borgerkrigstiden. Etter det norske samkongedømmet kollapset kjempet konger, aristokrater og tronpretendenter om den norske tronen, med store konsekvenser for det unge norske kongeriket. I denne episoden diskuterer vi hvordan Norge så ut før borgerkrigstiden, hvorfor konflikten brøt ut og hvordan Norge så ut ved inngangen til høymiddelalderen. Med i studio er Olav Wiedswang, Øyvind Skartveit og Hallvard Storvik.

Alle artiklene til Fortiden demrer