Byen Srinagar i Kashmir (Foto: KennyOMG, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Srinagar_pano.jpg)

Real Kashmir FC

I et av verdens mest militariserte områder, finner vi en helt spesiell fotballklubb

Siden 1947 har India og Pakistan vært i en konflikt om Kashmir, en region i den nordre delen av India karakterisert av lange fjellkjeder og snøvær. Under den britiske kolonimakten hadde området et lokalt selvstyre, men i dag strides de to landene om kontroll over området. Midt imellom konflikt, portforbud og uro vokste en fotballklubb frem i 2016, en klubb som tok navnet Real Kashmir FC.

Kart som viser området Kashmir (Foto: Central Intelligence Agency, wikicommons)

Laget holder til i Srinagar, en by med litt over 1 million innbyggere. Etter to sesonger i indisk andredivisjon ble det i sesongen 2017/18 ligaseier og opprykk til landets øverste divisjon. Laget skrev historie som det første laget fra Kashmir til å spille i den indiske toppdivisjonen, og debuterte med en tredjeplass. En av de viktigste årsakene til suksessen er en hovedtrener fra Skottland

Skotten i Srinagar

I 2017 ble skotske David Robertson ansatt som klubbens hovedtrener. Robertson har en fortid som spiller for Aberdeen og Rangers, og fikk med seg tre kamper for Skottland mellom 1992-1994. Han har tidligere vært hovedtrener på lavere nivåer i Skottland og USA, før han bestemte seg for å dra til Kashmir. I sesongen, som varer fra oktober til mars, befinner Robertson og sønnen Mason seg snaue 640 mil fra hjembyen Aberdeen. I et intervju med BBC i juni 2019 kunne Robertson fortelle om en helt annen fotballhverdag enn det man er vant til i Europa:

David Robertson på sidelinjen(Foto: Seaninryan, https://en.wikipedia.org/wiki/File:Dave_Robertson_(football_manager).jpg)

-We’ll maybe wake up and get a text message – that there’s been a killing or a shooting causing a strike… so we can’t train

De siste årene har Robertson bodd i beskjedne omgivelser, men når han returnerer i oktober vil han og spillerne flytte inn i helt nye fasiliteter, utstyrt med oppholdsrom, leiligheter og medisinsk senter. Den nye treningssenteret, som Robertson omtaler som et “5-stjerners hotell”, viser hvor langt klubben har kommet på kort tid.

The Beautiful Game

Det var hotelleier Sandeep Chattoo og avisredaktør Shamim Meraj som tok initativet til klubben i 2015. De to var bekymret for at unge mennesker i byen ikke hadde noen aktiviteter å fylle tiden sin med. Fire år senere har regionen fått sitt første lag i indisk toppdivisjon og i Srinagar har laget skapt stort engasjement, med opptil 25.000 tilskuere på sine hjemmekamper.

-Our club has given people in Kashmir a sense of positivity and a reason to smile, which is amazing in itself. That’s what keeps us going (Sandeep Chatto, januar 2019)

Klubben har også fått internasjonal oppmerksomhet. BBC Scotland har laget en dokumentar om klubben, juniorspillerne har vært på besøk hos Borussia Dortmund, og i 2018 ble de det første laget i indisk toppdivisjon med Adidas som draktsponsor. På tross av portforbud, varierende vær og militær aktivitet har Real Kashmir FC vist at fotballen alltid finner en vei.

 

Siste podcaster

  • Offside - Overraskelser i PL og CL, og hva er "Project Big Picture"
    Er Leeds årets Sheffield? Rakner det for Aston Villa og Everton nå? I ukens episode tar vi for oss det seneste innenfor Premier League, samt Champions League sine ekstremt overraskende resultater. Aksel har tatt med seg Gjett Karrieren som gjør at Mathias og Willem må opp i duell. Hva er egentlig "Project Big Picture" og "Europa Premier League"? Det får du høre om her! I studio: Willem Westli, Mathias Brandt og Aksel Murvold

Offside

Offside er programmet som tar deg gjennom alle verdens fotballbegivenheter med fransk arroganse, tysk aggresivitet og spansk tempo. Vi gir deg aktuelle analyser, reportasjer og holder deg oppdatert på alt som skjer rundt den deilige sporten. Høres hver onsdag 11-12 på 96,4/106,1/107,8.

Send

Your email address will not be published. Required fields are marked *