Foto: (c) Bettmann/corbis (All Over Press)

Historisk kjente spioner

Gjennom tidene har mange spioner utmerket seg, her er tre du burde vite om.

 

Ekteparet Ethel og Julius Rosenberg
Foto: Library of Congress, Prints & Photographs Division, LC-USZ62-117772 (b&w film copy neg.)

Ekteparet Rosenberg

Ethel og Julius Rosenberg var amerikanske statsborgere som spionerte for Sovjetunionen mot USAs atomvåpenprogram.  Julius Rosenberg fikk jobb i det amerikanske Army Signals Corps Ingeniør laboratoriumet i New Jersey, hvor han samtidig jobbet for sovjets hemmelige byrå KGB (komité for statssikkerhet). Flere tusen hemmeligstemplede dokumenter ble sendt til sovjetunionen. Julius rekrutterte flere inn i spionbransjen, blant annet Ethels bror David Greenglass som senere ble tatt og tystet på Ethel og Julius. I 1951 ble de dømt til døden, og i 1953 henrettet ved elektrosjokk.

The Cambridge five

Under andre verdenskrig jobbet Kim Philiby, Anthony Blunt, John Cairncross, Donald Maclean og Guy Burgless som spioner for sovjetiske KGB. De hadde alle suksessfulle karrierer innen den britiske regjeringen. Innad i KGB ble de omtalt som “The magnificent five”, de utleverte så mye informasjon til KGB at sovjetunion ble mistenksom til dens pålitelighet. Navnet på gruppen kommer av at de alle ble rekruttert mens de tok utdanningen sin på Cambridge universitetet rundt 1930-tallet. Senere har det kommet frem at det trolig var flere involvert i denne gruppen av spioner.

Mata Hari
Foto: Library of Congress, Prints & Photographs Division, [reproduction number, e.g., LC-B2-1234]

Mata Hari

Nederlandske Mata Hari, eller Margareetha Zelle som hun egentlig het, var en eksotisk danser og eskorte i Paris. Hun var svært tilstede i den øvre klassen og på denne måten kunne hun opparbeide seg sensitiv informasjon fra sine “viktige” venner. Tyskland rekrutterte henne angivelig som spion, og i 1917 ble hun henrettet ved skudd av Franske myndigheter for hennes spionvirksomheter.

 

 

 

 

 

Om du vil vite mer om spionasje, hva det innebærer og hvilke konsekvenser spionasje har for demokratiet bør du sjekke ut Utenriksmagasinet Mir sin sendingen om nettopp spionasje, den finner du som podcast på Itunes eller Spotify.

 

Siste podcaster

  • Eurovision Song Kontrovers
    Nå er det Mai og Eurovision Song Contest går av stabelen. Selv om dette først og fremst er en stor musikalsk fest, har det og et komplekts politisk bakteppe. I dagens episode skal UMIR guide deg gjennom de forskjellige aspektene av politikken rundt Eurovison. I studio er Helene Knag, Victoria Croff Dreyer , med Hauk Andreas Fossen som programleder. Intervju av Professor i musikk ved Griegakademiet Thomas James Solomon, gjennomført av Marit Moen Fjell. Kommentar av Jakob Kirkholt. Produsent er Mathilde Angeltveit.

Utenriksmagasinet Mir

I Utenriksmagasinet Mir kan du kvar veke høyra utanrikspolitiske analyser, kulturelle reportasjar og diskusjonar om ukjende eller kjende problemstillingar i verda. Kvar fredag frå klokka 11 til 12 på Studentradioen i Bergen.

Send

Your email address will not be published. Required fields are marked *