A Tribe Called Quest blir ansett som pionerene for den alternative hiphop stilen. (Foto: Legacy Recordings)

Alternativ hiphop og R&B

Hva menes egentlig med alternativ musikk?

Den amerikanske hiphop-gruppen A Tribe Called Quest er kjent for sin alternative tolkning av hiphop. Musikken deres kjennetegnes av positiv og afrosentrisk innhold samt jazz-inspirerte beats. Gruppen ble opprettet i 1985 og var svært populære på 90-tallet. De ble splittet i 1998 etter utgivelsen av deres femte album. I 2016 hadde de en reunion-turne og ga ut sitt sjette og siste album. Gruppen anses gjerne som pionerene for den alternative stilen til hiphop, som mange kjente artister har latt seg inspirere av.

90-talls gruppen inspirerer

Det var enkelt å peke ut alternativ hiphop, ettersom de hadde mange flere likhetstrekk, når det gjaldt innhold og inspirasjonskilder. De fleste hadde en lyd som lignet på A Tribe Called Quest og da kan det nevnes De La Soul og Jungle Brothers. Sjangeren begynte å forsvinne fordi Vestkyst-stilen Gangsta Rap ble større og dermed tok over plassen.

Frank Ocean ønsker ikke at musikken hans skal begrenses til én spesifikk sjanger. (Foto: NRK P3/flickr)

Innenfor moderne alternativ hiphop og R&B kan navn som Tyler the Creator, Danny Brown, Brockhampton, Anderson .Paak, Frank Ocean og SZA nevnes. Det er stor forskjell mellom alle disse, men det eneste likhetstrekket er at de ikke faller helt inn i det som anses som mainstream. Spørsmålet blir om det da er riktig å kaste de inn i en kategori, bare fordi de ikke er mainstreame. Frank Ocean er en artist som generelt blir plassert i R&B kategorien, noe som han selv ikke liker. Han har ytret at han ikke er glad i å bli begrenset til en sjanger og termen alternativ ikke sier noe om hva slags musikk det er.

Alternativ musikk – et diffust begrep?

Termen alternativ kan insinuere at selve sjangerne hiphop og R&B i seg selv ikke er eksperimentelle og åpne for forskjellige tolkninger. Dermed blir alt som ikke høres ut som typisk hiphop eller R&B automatisk «alternativt». Artister som SZA blir også definert som alternativ R&B, selv om mye av musikken ikke kan defineres under en spesifikk sjanger, men inkorporer mye soul, pop og R&B.

I ukens sending får du servert våre meninger om den såkalte alternative musikksjangeren og høre masse bra musikk!

Siste podcaster

Crossfade

Crossfade is a hip hop and soul show occurring every Wednesday night from 21:00 to 23:00. It features Michael Wisdom Opara, Oscar Lines, Natalie Azba and Felix Garner Davis. Each week, the hosts decide on a topic, choose individual playlists and then allow the show to guide itself live as they interweave music and analytical discussion. Crossfade doesn’t stick to a specific sonic template or devote itself to a particular era; rather, the sounds you hear floating out of Studio 2 each Wednesday are always an eclectic blend. Whether you’re looking for the new, the old, the experimental or the traditional, these four seasoned selectors have you covered.

Send

Your email address will not be published. Required fields are marked *