Iranske Esteghlal vant derbyet som «alltid» ender uavgjort

Det var Persepolis som tok ledelsen i det 84. Teheran-derbyet da Soroush Rafiei fikk foten på innlegget fra Mohsen Mosalman og styrte ballen i mål etter kun fem minutters spill. Ledelsen var av det korte slaget, for etter 17 minutter utnyttet Farshid Esmaeili en dårlig klarering fra Persepolis-forsvaret. Midtbanespilleren tok ballen ned på brystet og hamret den i mål med en utsøkt volley. Tre minutter senere tok Esteghlal ledelsen da Ali Ghorbani stanget ballen inn ved nærmeste stolpe. På overtid i første omgang styrte Kaveh Rezaei skuddet fra Omid Noorafkan forbi Persepolis-keeper Alireza Beiranvand og i mål.

På overtid i andre omgang ble det ampert da Seyyed Jalal Hosseini headet inn et langt innkast. Esteghlal-keeper Mehdi Rahmati forsøkte å hindre Persepolis-kapteinen fra å hente ballen. Han ble da belønnet med sitt andre gule kort for ettermiddagen og ble utvist. Reduseringen kom likevel for sent for de rødkledde, som måtte se at Esteghlal vant 3-2.

Selv om iranske Reza Ghoochannejhad har scoret samtlige seks mål Heerenveen i 2017, er neppe fotball det første folk flest forbinder med Iran. Så hvor viktig er det å vinne Teheran-derbyet? At butikkeiere i millionbyen stenger butikkene sine på kampdagen for å følge med på kampen, gir oss en liten pekepinn, men ingen vet mer om hvor viktig det er å vinne Teheran-derbyet enn den tidligere landslagsspilleren Mohammad Taghavi, som spilte i ni Teheran-derbyer i løpet av en karriere hvor han spilte for både Esteghlal og Persepolis.

– Alle, overalt, venter på å få se kampen, ikke bare fotballsupportere. Derbyet er veldig viktig for innbyggerne i Teheran og er ganske forskjellig fra derbyene i England. Folk aksepterer resultatet i Premier League, men i hjemlandet mitt endrer alt seg når du taper et derby. En hel sesong kan stå og falle på derbyet. Du kan ende som nummer fem eller seks på tabellen, men hvis du vinner derbyet, så kan det være viktigere enn å vinne ligaen, sa den tidligere iranske landslagsspilleren da han ble intervjuet av BBC Sport i 2014.

Har iransk fotball blitt sluppet fri?

Bare det at Teheran-derbyet ikke endte uavgjort, er i seg selv oppsiktsvekkende. Oppgjøret mellom Esteghlal og Persepolis var en av fotballkampene som var tema i den flotte NRK-serien «Fotballkrigen», som ble vist på NRK i 2010. Programleder Bård Tufte Johansen, som i dag leder NRK-flaggskipet «Nytt på nytt», var på derbyet som ble spilt 13. februar 2009.

I den kampen ga Mojtaba Jabbari Esteghlal ledelsen elleve minutter etter sidebyttet med et skudd som gikk via stolpen og inn. Noen minutter før slutt, mens Tufte Johansen og hans venner var iferd med å søke «asyl» hos Esteghlal-suppoterne, gjorde Esteghlal et bytte.

Tre minutter på overtid fikk Persepolis corner. Ballen ble slått inn i feltet, hvor en ufarlig heading ble stoppet med hånden, og de røde fikk straffespark. Mannen som stoppet headingen med hånden, var forsvarsspilleren Esteghlal satte inn noen minutter tidligere. Maziar Zare gjorde ingen feil fra straffesparkmerket, og fastsatte sluttresultatet til 1-1.

– Vi hadde vært på stadion i nesten et døgn, og hele tiden hadde folk snakket om hvor dumt det var at Teheran-derbyet alltid endte uavgjort. På tribunen hadde de sunget, jublet og forsøkt å mane lagene sine til seier. Likevel endte det uavgjort. Men supporterne vil komme tilbake, igjen og igjen, i håp om at en dag vil fotballen i Iran bli sluppet fri, sier Tufte Johansen i etterkant av reisen mens bildene fra Teheran ebber ut.

Kampen Johansen overvar, var den femte i en rekke på seks kamper mellom 30. mars 2007 og 2. oktober 2010 som alle endte 1-1. Mellom 24. august 2012 og 17. januar 2014 spilte lagene fire 0-0-kamper etter hverandre. Esteghlal og Persepolis har møttes totalt 47 ganger i ligaen siden 1989/90-sesongen. Esteghlal har vunnet 13 ganger, Persepolis har vunnet 11, mens de resterende 23 kampene, nesten halvparten av oppgjørene, har endt uavgjort.

Nitti prosent av innbyggerne i Iran holder med enten Esteghlal og Persepolis, og andre resultater enn uavgjort har ved tidligere anledninger ført til uro blant det tapende lagets supportere. Det er årsaken til at presteskapet har hatt sitt å si når det som mange betegner som det største derbyet i Asia har blitt spilt. Derfor er det oppsiktsvekkende at kun to av de siste seks ligakampene mellom klubbene har endt uavgjort. Om det betyr at iransk fotball er i ferd med å bli sluppet fri fra presteskapets kontroll, og at presteskapet ikke lenger er redd for opptøyer eller om det skyldes tilfeldigheter og nye uavgjortresultater er på vei, vil tiden vise.

Kvinner får ikke gå på kamp

Siden den islamske revolusjonen fant sted i 1979 har kvinner som har forsøkt å ta seg inn på fotballkamper blitt stoppet av politiet. Iranske myndigheter begrunner forbudet med at de ikke ønsker at kvinner skal måtte høre på det tidvis sterke språket som kan forekomme på en fotballkamp. Det stopper dem likevel ikke i å forsøke å komme seg inn.

Den iranske filmen «Offside» fra 2006 handler om en gruppe kvinner som kledde seg ut som menn i håp om å komme seg inn på nasjonalarenaen, Azadi Stadium ,for å se Iran spille VM-kvalifiseringskamp mot Bahrain. Filmen, som er regissert av Jafar Panahi, ble svært godt mottatt av anmelderne og vant Sølvbjørnen under Filmfestivalen i Berlin i 2006.

Iranske kvinner har lykkes i å ta seg inn på fotballkamper. «The France 24 Observers» er et TV-program og nettside hvor øyenvitner sender bilder og videoer til France 24s journalister, som verifiserer opplysningene. I mai 2016 kunne de fortelle hvordan en da 22 år gammel kvinnelig Persepolis-supporter, med brukernavnet «Shakiba» på bildedelingstjenesten Instagram, tok seg inn på Azadi Stadium for å se sitt favorittlag spille mot Rah Ahan Yazdan, også fra Teheran, i siste serierunde i 2015/16-sesongen.

«Shakiba» tok på seg fem T-skjorter for å skjule sin egen figur og fremstå som større enn hun egentlig er og malte seg i ansiktet med fem lag ansiktsmaling. Etter kampen, som Persepolis for øvrig vant 2-1, publiserte hun en video av seg selv inne på arenaen hvor hun sier “Jeg sa at jeg skulle gå på stadion, og nå har jeg gjort det”. I løpet av noen timer etter at hun publiserte videoen hadde hun gått fra noen hundre følgere på Instagram til over 22 000. Hun fikk mye skryt, ikke bare fra Persepolis-fans, men også fra Esteghlal-supportere.

Før årets første utgave av Teheran-derbyet mellom Esteghlal og Persepolis forsøkte åtte iranske kvinner å gjøre det samme som «Shakiba» lykkes med i 2016. Ifølge det iranske nyhetsbyrået Tasnim News Agency kunne en tjenestemann fortelle at åtte kvinner forkledd som menn forsøkte å ta seg inn på Azadi Stadium søndag 12. februar, men kvinnene ble oppdaget av sikkerhetsvakter utenfor arenaen, som forhindret dem i å ta seg inn.

Den iranske regjeringen, som ledes av president Hassan Rouhani, ønsker å lette restriksjonene på noen av idrettsarrangementene som kvinner ikke har hatt lov til å gå på, og kvinner har i senere år fått lov til å gå på basketballkamper og volleyballkamper, selv om de har vært nødt til å se kampene fra egne tribuneseksjoner, adskilt fra mennene. Ønsket har møtt motstand fra presteskapet, og kvinner som ønsker å gå på fotballkamp i Iran må derfor, enn så lenge, belage seg på å gjøre som «Shakiba» og andre modige kvinner.