En tomt til bry

This content has been archived. It may no longer be relevant

For en tid tilbake hadde Velferdstinget en aksjon hvor de overnattet på tomta Grønneviksøren 2 for å sette fokus på at den trengs til studentboliger. Leder Linnea Reitan Jensen er fornøyd med den oppmerksomheten de har fått.

– Nå har det vært valg og vi venter på hva som skjer med sammensettingen av byråd. Så vi har ikke fått noen konkret tilbakemelding fra politikerne enda, sier Jensen.

Hør hele debatten her:

Høyrefolk sover ikke ute

En rekke politikere var invitert til å besøke det provisoriske kollektivet som ble etablert under aksjonen, men Høyre var ikke blant dem.

– Vi arrangerte en debatt på Kvarteret i forkant hvor vi hadde en håndsopprekning på hvilke av partiene som ønsket studentboliger på Grønneviksøren 2. Så vi inviterte de partiene som rakk opp hånda der, sier Jensen.

Marius Olaussen fra Høyres Studenter tar det ikke så tungt at de ikke var invitert.

– Det er ingen i Høyre som pleier å sove ute uansett, sier Olaussen.

Han er ikke enig i VTs valg av aksjonsform men sier at Høyre ikke er imot studentboliger på den aktuelle tomta.

LES OGSÅ: Camper hele natten for flere studentboliger.

Arkitektkonkurranse

– Vi holder på med et mer langsiktig arbeid hvor denne tomta for noen år siden ble spilt inn til en stor europeisk arkitektkonkurranse for unge arkitekter, sier Olaussen.

Konkurransen har fått inn 52 bidrag som skal vises frem i slutten av måneden og Olaussen mener det ville være respektløst om alle disse skulle forkastes.

Arbeiderpartiet var et av partiene som stilte seg bak VTs aksjon. Emil Gadolin fra AUF sier at årsaken til det er at området er godt tilpasset for studentboliger.

– Det ligger et stort felt med studentboliger der allerede slik at det er naturlig og bra hvis man kan bygge videre der, sier Gadolin.

Gadolin mener at bakgrunnen for arkitektkonkurransen var at man ikke turte å ta en avgjørelse på hva man skulle gjøre på dette området. Han mener også det er å kaste bort tid å holde en arkitektkonkurranse når dekningen av studentboliger går ned.

Ble lovet tomta

Jensen sier at når de fikk bygge på Grønneviksøren i første omgang ble de lovet deler av tomta på Grønneviksøren 2 til studentboliger.

– Men så ble det fjerna, og det ble lagt inn en arkitektkonkurranse der, sier Jensen.

Olaussen mener det handler om mer enn bare studentboliger.

– Det handler om helhetlig byutvikling. Vi skal ikke bare ha studentboliger på denne tomta, vi skal ha parkområder, friluftsområder og butikk. Dette handler om mye mer enn å sette opp noen svære betongblokker og få plass til flest mulig studenter per kvadratmeter, sier Olaussen.

Jensen sier at de ikke er uenige i at byen skal se pen ut.

– Når SiB bygger studentboliger så er det ikke sånn at de smeller opp de styggeste betongblokkene de finner, sier Jensen.

Bergen utelatt

Gadolin synes det er alarmerende hva Olaussen sier.

– Høyre-FrP-regjeringen sier de har en rekordsatsning på studentboliger. Det er forsåvidt riktig, man bygger flere studentbolig enn noen sinne, men ikke i Bergen, sier Gadolin.

Han mener at byrådet, styrt av Høyre, ikke har klart å sette av tomter hvor man kan bygge studentboliger.

– Da får man ikke den rekordsatsningen som man skulle ønske man fikk, og jeg synes ikke vi skal snakke ned behovet for studentboliger, sier Gadolin.

Olaussen er ikke enig i at han snakker ned studentboliger.

– Jeg er studentpolitiker selv og er det en ting jeg vil ha mer av i Bergen så er det studentboliger, sier Olaussen.

Han er enig i at Høyre burde hatt flere tomter klar for studentboliger i løpet av de 12 årene de har styrt.

Arbeiderpartiets ansvar

Det er Ap som nå skal danne nytt byråd og det er deres ansvar å følge opp Grønneviksøren 2.

– Det er ingen partier som kan garantere salg av Grønneviksøren 2 til Studentsamskipnaden, men det vi har sagt er at vi er veldig positive til å undersøke om det er mulig, sier Gadolin.

Det har blitt satt et mål om 30 prosent dekning av studentboliger innen 2025, men Gadolin mener pilene går i feil retning.

– Man har urealistiske planer som ikke følges opp. Man får ikke gjort det studentene i denne byen trenger, sier Gadolin.

Han mener planene kan være ambisiøse, men de må også være realistiske.

– Vi har noen tomter, som Velferdstinget og andre har pekt ut, som er aktuelle. De må vi se på og det må vi ta seriøst. Det er jeg sikker på Arbeiderpartiet vil gjøre når vi tar over byrådet, sier Gadolin.

Olaussen sier han er spent på hva Arbeiderpartiet kommer til å levere i denne saken.

– Nå har dere faktisk vunnet valget og nå er det opp til dere, sier Olaussen.

Jensen er bekymret for at Bergen blir hengende langt bak i regjeringens satsning på studentboliger.

– Bergen er et pressområde. Vi er blant de med lavest dekningsgrad. Vi er nødt til å gjøre noe og vi er nødt til å gjøre noe snart, sier Jensen.

Siste podcaster

  • Nyhetsuka 03.05.2019.
    I denne vekas utgåve av Nyhetsuka får du høyre om at universitetsstyret valde å nedstemme forslaget om bøtelegging av forsinka sensur, dei nyleg offentleggjorte søkartala til UiB for neste skuleår, og debatt om korvidt utveksling burde vere obligatorisk eller ikkje. I studio: Kristin Aakvaag og Stine-Sofie Rivedal.

 

 

 

Anbefalte artikler