Tommy Aarethun og Marius Olaussen er uenige om det lønner seg å la private banker tilby studielån. (Foto: Samantha Hatten)

Bør private banker tilby studielån?

Undersøkelser viser at gjennomsnittsstudenten går ca. 3500 kr i minus hver måned og at norske studenter aldri har vært fattigere. Et forslag for å løse problemet er å la private banker tilby studielån.

Marius Olaussen fra Høyres studenter i Bergen er for dette forslaget. Han mener at ved å la private banker få konkurrere om å tilby studielån, vil renten på lånet etter endt studie bli lavere, og dermed gi et bedre tilbud til studentene.

– I dag er det få insentiver for at Lånekassen skal kunne ha så lave renter som mulig. Ved å ha et par private aktører med i bildet, som tar en liten del av markedet, kan vi få lavere rente og da også et lavere studielån.

Tommy Aarethun fra Sosialdemokratisk liste stiller seg skeptisk til forslaget og mener det kan føre til større gjeld for studentene.

– Jeg mener rentene til Lånekassen har blitt for høye, slik at staten tar ut overskudd fra Lånekassen. Jeg mener man heller skulle brukt disse pengene på å sette ned renten, og tror det er et mye bedre steg å ta i første omgang.

Ønsker ikke vente lenge på bedring

Aarethun sier han er like utålmodig som alle andre, og ønsker ikke vente for lenge på at staten skal slutte å tjene penger på renter fra Lånekassen og norsk utdanning.

– At staten ikke skal ta dette overskuddet mener jeg er en god start, og så må de øke studiestøtten og bygge flere studentboliger. Det har den nye regjeringen begynt med, og jeg håper de kommer til å gjøre enda mer. Jeg opplever at partier fra begge sider er opptatte av dette, og kjefter på sine egen regjering, når det må til. De rødgrønne var dårlige på dette når de styrte. Det har blitt litt mer av det nå og jeg håper at de blå fortsetter. Og så håper jeg at de som tar over neste gang, hvis det blir skifte, fortsetter å gjøre studentøkonomien bedre.

– Det stiller jeg meg helt bak, skyter Olaussen inn.

Høyere studiestøtte og flere studentboliger

På spørsmål om hva som må til for få igjennom forslaget om høyere studiestøtte hos regjeringen, svarer Aarethun at han tror en kombinasjon av flere studentboliger og høyere studiestøtte kan være en løsning.

– Det hjelper lite at en bygger studentboliger hvis en ikke har råd til å betale leie for studentboligene. Og så hjelper det lite å øke studiestøtten hvis prisene på alle boligene følger etter. Så jeg tror at en må ha fokus på begge deler.

Olaussen legger til at i tillegg til tiltakene Aarethun nevner, er det viktig å bygge ut nye boliger og komme med nye boligtilbud til resten av befolkningen også. Vi bygger ikke kun studentboliger men generelt flere boliger. Det vil lette trykket i markedet og gjøre at prisene kan synke, sier han.

[audio:http://srib.no/wp-content/uploads/2015/05/debatt-Aarethun-Olaussen-private-banker-studielaan.mp3]

Siste podcaster

  • Nyhetsuka sending 23.11 FERDIG
    I vekas utgåve av Nyhetsuka får du høyre at det er problematisk at norsk i mindre grad blir brukt i publikasjonar i akademia, og at talet på publikasjonar på engelsk aukar. Universitets- og høyskolerådet satte hausten 2017 ned ei eigen arbeidsgruppa mot seksuell trakassering og mobbing, men styret i UHR har einstemmig nedstemt å gjennomføra den nasjonalt. Du får òg høyre korleis du skal takle eksamensangst. I studio er: Petter Hauge-Corneliussen og Erlend Bjerkvik

Nyhetsuka

Nyhetsuka er Studentradioens nyhets- og debattprogram for studenter. Vi holder deg oppdatert på de viktigste studentnyhetene, og gir deg spennende debatter og reportasjer hver fredag fra klokken 11.00 til 12.00.

Send

Your email address will not be published. Required fields are marked *