Champions League i Andalucía?

This content has been archived. It may no longer be relevant

Ukens nedtur: Tromsø

Etter en forferdelig sesonginnledning var det tid for en ekte nordnorsk folkefest på fotballens nasjonaldag. Sjelden har en 16.mai-kamp betydd så mye for Bodø Glimt og Tromsø, som før kampen stod med henholdsvis to og fire poeng. Hjemmelaget hadde til gode å vinne i årets Tippeliga, mens Tromsø stod igjen med null poeng etter å ha scoret syv mål på de to siste kampene.

Det var en sjansefattig affære på Aspmyra, der lagene kun hadde sporadiske besøk i hverandres sekstenmetere. Gjermund Åsen forsatte å vise prov på hvorfor han ble hentet fra Ranheim før sesongen, mens hurtigtoget Danny Cruz skapte problemer for Wangberg og Ødegaard i TIL-forsvaret. Midtveis i den andre omgangen var det nok engang en av Tippeligaens desidert beste spillere, som stod frem og tok ansvar. Papa Alioune Ndiaye ristet av seg Magnar Ødegaard, slo tunnel på Remi Johansen før han skrudde ballen utagbart i Heigres lengste hjørne. En herlig enkeltmannsprestasjon av Badou.

God defensiv organisering og få baklengsmål har vært gjennomgangsmelodien for nordlendingene i flere år, og både Aspmyra og Alfheim har vært vanskelige steder å komme som bortelag. I år er i midlertid den defensive strukturen en mangelvare, og lagene har tilsammen sluppet inn 42 mål på de ni første serierundene. Her må keeperne ta sin del av skylden. I Bodø fikk Pavel Londak en skade tidlig i sesongen, og den en gang så lovende Fredrikstad-keeperen Lasse Staw har ikke klart å erstatte den estiske burvokteren. Det er likevel Tromsøs keepertrio som har stjålet overskriftene denne sesongen. Benny Lekstrøm ble først belønnet med 1 på børsen av Nordlys i bortekampen mot Viking. Deretter ble samme mann byttet ut etter 27 minutter i Kristiansand, da hadde han allerede forært Starts to scoringer. Både unggutten Pål Vestly Heigre og Gudmund Taksdal Kongshavn har fortsatt i samme spor, og skal “gutan” spille Tippeliga i 2016, må Tromsø-keeperne heve spillet sitt.

Uhederlige nominasjoner:

– Bayern München: Ryker først ut av Champions League etter å ha blitt avkledd mot Barcelonas offensive stjernetrio. Deretter taper storklubben sin tredje kamp på rad i Bundesliga mot Freiburg. Det betyr også at Pep Guardiola og hans menn i praksis kan avgjøre nedrykkskampen, ettersom hjemmelaget med denne seieren klatret forbi tre lag og opp på sikker plass.

– Newcastle: En må lure på om den tradisjonsrike klubben faktisk prøver å rykke ned. De har ni tap og én uavgjort på de siste ti kampene under John Carvers ledelse, og nytt 2-1 tap mot allerede nedrykksklare QPR på lørdag.

– Fredrikstad: Hadde et uttalt mål om opprykk før sesongen. Håkon Wibe Lund fikk sparken etter cuptapet mot Kvik Halden. De står med syv poeng på ni kamper, og ligger forløpig på nedrykk, og hadde 1-10 i målforskjell på de to siste kampene mot Sandnes Ulf og Kristiansund. Hvem skal redde aristokratene?

Ukens opptur: Sevilla

Andalucía-klubben fortsetter den gode sesongen i La Liga. De har blitt en selgende klubb, men klarer på mirakuløst vis alltid å skaffe fullverdige erstattere. I midtuken avanserte laget til Europa League-finalen etter imponerende 5-0 sammenlagt mot Fiorentina. Los Rojiblancos kan dermed forsvare fjorårets tittel dersom de slår Dnipro i Warsawa 27.mai og i tillegg få innpass i neste års Champions League.

I helgens kamp ventet Andalucía-rival og nedrykkskandidat Almería på Estadio Ramón Sánchez-Pizjuán i Sevilla. Thievy Bifouma sendte bortelaget i ledelsen etter en drøy halvtime, men tjue minutter ut i andreomgang satt Vicente Iborra inn sesongens sjette scoring og lagene var like langt. Bare seks minutter senere var 27-åringen frempå igjen, og scoringen holdt til tre poeng. Det betyr at Sevilla i aller høyeste grad har los på Valencia om fjerdeplassen og Champions League-kvalifisering, ettersom de hvite fra østkysten ikke klarte å slå Celta Vigo på Mestalla.

Unai Emery har gjort en fantastisk jobb i Sevilla. De mistet sine to kanskje beste spillere, da Alberto Moreno og Ivan Rakitic ble solgt til henholdsvis Liverpool og Barcelona, før sesongen. De hentet inn Krychowiak, Kolodziejczak, Aleix Vidal, Trémoulinas, Mbia og Éver Banega til omtrent det samme som de solgte Alberto Moreno for. Nå er laget storfavoritt i Europa League-finalen og har i tillegg sjansen til å ta fjerdeplassen i Champions League. De har i tillegg satt ny poengrekord med 73 poeng, når en runde gjenstår. Får Emery beholde sine beste spillere og ta opp jakten på ligagullet neste sesong?

Fra 2005 til i dag har Sevilla solgt følgende ellever til større klubber: (4-4-2) Diego López – Dani Alves, Martin Cáceres, Sergio Ramos, Alberto Moreno – Adriano, Ivan Rakitic, Geoffrey Kondogbia, Jesus Navas – Alvaro Negredo, Frédéric Kanouté.

Hederlige nominasjoner:

Barcelona: Har slått ut Manchester City, PSG og Bayern München i Champions League. I helgen var rollene byttet om, da Barcelona slo Atletico Madrid på Vicente Calderón, og sikret seg ligagullet foran Real Madrid. De to neste helgene kan katalanerne vinne både Champions League og Copa del Rey.

– Sadio Mané: Viste seg som en ekte goalgetter da Southampton tok i mot et Aston Villa-lag i god form. På bare to minutter og 56 sekunder klarte senegaleseren å score et ekte hat-trick. Han slettet samtidig rekorden til Robbie Fowler som scoret tre mål på fire minutter og 23 sekunder mot Arsenal i 2004.

Rosenborg: Det trønderske toget ruller videre uten stopp. De tok en ny overbevisende 5-1 seier hjemme mot Sandefjord 16.mai. 4-3-3 er tilbake og har resultert i 31 scoringer så langt denne sesongen. Allerede åtte poeng ned til Molde. Går gullet hjem til Trondheim i år?