Bonussporet: Kommentarfeltet

This content has been archived. It may no longer be relevant

I serien Bonussporet gir vi i nettredaksjonen deg den ekstra bonusen av informasjon du ikke får servert gjennom de ukentlige radiosendingene. Denne uken er fokus på nykommeren Kommentarfeltet, som ledes av Leila Feratovic, August Riise og Vebjørn Barlaup.

LES OGSÅ: Bonussporet: Tights

Headhuntet på nachspiel

IMG_1902-Recovered
Fra øverst til nederst: August, Leila og Vebjørn. (Foto: Eli Mai Huang Nesse)

Kommentarfeltet er et humorprogram som hver uke velger seg et tema og dykker ned i norske kommentarfelt på jakt etter gullkorn og sterke meninger. De tre selverklærte representantene for landets dedikerte internettkrigere har variert radioerfaring. Programleder Leila har vært med i Studentradioen i to år og begynte sin radiokarriere i Utenriksmagasinet Mir sammen med August, mens Vebjørn er helt ny og startet dette semesteret.

– Jeg ble headhuntet av August. På et nachspiel, forteller han. De to har kjent hverandre siden barneskolealder.

– August hadde veldig lyst til å ha meg med, han var veldig engasjert og heltent på ideen. Så jeg var ikke så vanskelig å overtale.

Ideen kom mens August og Leila fortsatt var i sitt tidligere program, og har blitt utviklet siden mai i fjor. De to diskuterte programkonseptet før Leila dro på utveksling, og etter syv måneders rugetid var de endelig klare for å sette ideen ut i livet.

Alle som ønsker å starte et nytt radioprogram må produsere en pilotepisode for å vise hvordan programmet vil høres ut. Disse vurderes av redaktørene, og blir enten godkjent eller ikke. Leila hadde blandede følelser rundt hvor godt den ville bli mottatt, men var forholdsvis selvsikker.

– Nå skal jeg si det på en ydmyk måte: Jeg syntes konseptet var så bra at det fortjente å gå gjennom, men var jo selvsagt nervøs for at det ikke skal gå. Du vet jo aldri hva redaktørene mener.

Etterlengtet konsept

Siden ideen bygger på de tre program-medlemmenes egne meninger, var de usikre på om redaktørene og andre ville dele deres form for humor.

– Akkurat kommentarfeltet er noe som aldri har blitt tatt ordentlig frem i lyset, det er et etterlengtet konsept.

Leila er ikke sikker på at programmet er helt det hun så for seg da det var på idéstadiet. 

– Jeg tenkte at vi skulle være med og mene mer. Nå har det blitt sånn at vi faktisk tar utgangspunkt i kommentarfeltene, så ganske annerledes, men også veldig gøy.

Til tross for at folk flest er vant til å lese kommentarer, ikke høre dem, mener trekløveret at det er en plass for det på radio.
– Vi blir kommentarfeltets ansikt på radio, sier Leila. – Kommentarfeltene er gull for utrolig mye samfunnsdebatt. Det er veldig seriøse tema som blir tatt opp, med innslag av humor.

Leila hørte den forhåndsinnspilte premieren av programmet med noen venner.

– Selvsagt må de jo mene at det er bra. Min mor hører også på, vi har nådd over fjellet. Hun synes programmet var morsomt, og det er egentlig det eneste som betyr noe for meg. Hun synes Vebjørn og August var veldig morsomme, – jeg var ikke morsom.

LES OGSÅ: Bonussporet: Komfortsonen

Ironisk distanse

Hva som tas opp på sending varierer med hvilke saker som dominerer nyhetsbildet, mener Vebjørn. I det siste har blant annet hasj-debatten og opprørene i Ukraina fått plass på luften. Programlederne mener det kan være enklere for folk å uttale seg om verdibaserte spørsmål enn om saker hvor man føler behov for å ha bakgrunnskunnskap.

– Når verdibaserte spørsmål dominerer, så kommer det veldig mye rart, kommenterer August.

(Foto: Eli Mai Huang Nesse/Alexander Slotten)
I følge programlederne kommer de over mange “åpenbart idiotiske meninger”. (Foto/Illustrasjon: Eli Mai Huang Nesse/Alexander Slotten)

De tre er enige om at mange kommentatorer begynner med å kommentere den faktiske saken, men at de ofte vrir debatten.

– Det var en kommentar som i utgangspunktet tok opp Krim-halvøyen, men så beveget det seg over i muslimgreier og innvandringskritikk, sier August.

– Som det som oftest gjør, skyter Leila lattermildt inn.

Kommentarene blir presentert på ulike måter i programmet, blant annet i radioteateret Kommenteateret, og i spaltene Ukens Cowboy og Ukens Underwood. August forteller:

– Vi er interessert i internettkommentatorer, og måtte finne en underholdende måte å fremlegge kommentarene på. Da er det gøy å ha en viss ironisk distanse, gjerne spekulere i kommentatorenes motiver og interesser, og forsøke å sette det hele i den litt oppblåst sammenheng.

Et godt eksempel på dette er nettopp Ukens Underwood.

– Jeg husker da vi kom på å spille House of Cards-musikken, og lese en kommentar som innebærer mye politikk eller er far out med hensyn til hvordan det politiske systemet fungerer, med den seriøse politiske, sofistikerte musikken under.

Slutter å bli oppgitt

I studio er det god dynamikk  mellom de tre. Leila beskrives som en naturlig programleder og en god lytter.

– Hun får hele tiden Vebjørn og meg til å føle at vi er gøyale, at vi sier morsomme ting, og det er en veldig sterk egenskap hos en programleder, utdyper August.

Under en opplesing av den fiktive bidragsyteren Terje Likves kronikk, måtte Vebjørn  forlate mikrofonen, først bøye seg under bordet og så gå bort i hjørnet av rommet for å unngå for mye latter på luften, samt smitteeffekt til August. Leila derimot, har stålkontroll i studio.

– Det som er kult med Terje Likve, er han ofte har veldig navlebeskuende, sterke meninger om spesifikke temaer som ikke nødvendigvis opptar så mange andre, sier August om karakteren som han omtaler som sin tremenning.

Hør Terje Likves kronikk om spill og kampens hete:
[audio: https://srib.no/wp-content/uploads/2014/02/Terje-Likve.mp3]

(Foto: Eli Mai Huang Nesse)
– Det er sjeldent vi ler med noen i programmet vårt, egentlig, sier Vebjørn. (Foto: Eli Mai Huang Nesse)

Etter flere måneder i programmet har de gjort seg noen erfaringer om hva de kan forvente å møte i jakten på de gode kommentarene.

– Det er på en måte skrekkblandet fryd når man ser at folk uttaler seg veldig sterkt og så sitter de åpenbart ikke på noen  informasjon, sier August.

– Noen skriker veldig høyt, og da legger man merke til dem, og man får forsterket sin fordom. Når jeg faktisk setter meg ned for å lese kommentarfelt, så er det flere som rett og slett ikke er så veldig underholdende, fordi de enten har rett, eller fordi de ikke er så drøye i sine påstander.

– Man slutter etter hvert å bli oppgitt. Man føler at man har sett det meste, oppsummerer Vebjørn.

– Ingen snøflak er like, sier August.

Vil du få med deg hva som finner sted i norske kommentarfelt? Hør på Kommentarfeltet hver torsdag klokken 10:00-11:00 på Studentradioen i Bergen. Du finner podcast her, og kan også følge dem på Facebook og Twitter

Anbefalte artikler