Basisstøtten økes noe i det nye statsbudsjettet (Foto: Ben Andreas Harding/Flickr)

Øker basisstøtten, men bare litt

Studentene gikk fra å være budsjettvinnere i oktober, til å kun få liten slant ekstra i måneden. Den nye regjeringen kutter også forslaget om 11 måneders studiestøtte.

Den blåblå regjeringen la fredag formiddag frem forslaget til endringer i den rødgrønne regjerings statsbudsjettforslag. Da den avtroppende regjeringen i oktober la  frem sitt forslag til budsjett kunne studentene juble. Nå sitter de igjen med noen ekstra hundrelapper i måneden, istedenfor en ny måned med full studiestøtte.

Skuffet

Tommy Aarethun, nestleder i Studentparlamentet og medlem av arbeidsutvalget til Velferdstinget i Bergen, er skuffet over at de fjerner 11 måneders studiestøtte.

– Jeg hadde håpet kunnskapspartiet Høyre så verdien av å ha heltidsstudenter.

Studentene får likevel en økning på knappe 3,65 prosent i basisstøtten for undervisningsåret 2014-2015. Det vil si at den månedelige støtten går fra 9.440 kroner til 9.785 kroner.

–  At vi får 345 kroner mer i måneden vil ikke realisere heltidsstudenten. Skal man satse på studentene og få et løft i utdanningen, må en få på plass gode rammer for studentene, sier Aarethun.

Han legger til at han tviler på at noen vil kunne si opp deltidsjobben på grunn av de ekstra kronene i månenden.

Vil innføre studieavgift for internasjonale studenter

Regjeringen vil også se på muligheten for at internasjonale studenter skal måtte betale studieavgift for å studere i Norge. Nestlederen mener det er en dårlig idé å tukle med gratisprinsippet i høyere utdanning.

– Se bare hva innføringen av skolepenger for internasjonale studenter i Sverige har ført til. Tallene på søkere stuper. 

Nestleder Aarethun er imidlertid fortsatt positiv, og mener at saken ennå ikke er tapt:

– Vi må stole på at Venstre og KRF setter seg på bakbeina og får inn igjen 11 måneders studiestøtte.

Siste podcaster

  • Nyhetsuka 19.10.2018
    I ukens utgave av Nyhetsuka har vi invitert Blå Liste og Venstrealliansen til ny debatt om Honours-programmet. Instituttleder hos institutt for økonomi ved UiB kommer for å svare på hvorfor profesjonsstudentene ikke har fått informasjon om oppfriskningskurs. I tråd med årets TV-aksjon er det ensomhetsuke på Studentradioen i Bergen. Mia Milde kommer for å snakke om TV-aksjonen. For å snakke om ensomhet blant studenter og hva som kan gjøres for å bli mindre ensom tar vi praten med leder for SHOT-arbeidsgruppen, Kari Jussie Lønning. I studio: Linus Andreas Nordhagen.

Nyhetsuka

Nyhetsuka er Studentradioens nyhets- og debattprogram for studenter. Vi holder deg oppdatert på de viktigste studentnyhetene, og gir deg spennende debatter og reportasjer hver fredag fra klokken 11.00 til 12.00.

Send

Your email address will not be published. Required fields are marked *