– Handler om å teste eget sinn og styrke

This content has been archived. It may no longer be relevant

I serien “Møt Landslaget” presenterer MMA-Revyen alle førstekandidatene i hver vektklasse i det norske landslaget i amatør-MMA. Serien løper frem mot landskampene mot Irland 2. november i høst.

Hele intervjuet kan du høre i denne ukas episode av MMA-Revyen, gjennom iTunesRSS, eller som streaming nederst i artikkelen.

Forventet juling

Eivind Kjønsvik (Lett tungvekt, MMA Trondheim) forventet en del juling stående i møtet med landslagsuttaket i Oslo den 31. august. Sammen med andre MMA-utøvere reiste han til Oslo for å prøve eget nivå og kvalifisere til landslaget i amatør-MMA.

Det at Kjønsvik forventet tøff motgang stående henger sammen med det faktum at hans bakgrunn er tungt dominert av grappling, og kom derfor inn i uttaket med det landslagssjef Jakob Løvstad generelt kaller spisskompetanse.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Fra venstre: Kenneth M. Bergh, Martin Moen og Eivind Kjøsnvik på uttakssamlinga til det norske MMA-forbundet. Foto: Kit Aarnes.
Fra venstre: Kenneth M. Bergh, Martin Moen og Eivind Kjøsnvik på uttakssamlinga til det norske MMA-forbundet. Foto: Kit Aarnes.

 

Fra ishockey til MMA

Veien til MMA har gått gjennom flere stier. 29-åringen startet idrettskarrieren i ishockey, og innehar det han selv omtaler som rekorder ikke verdt å skryte av.

– Jeg var målmann, og dette er vel den siste spilleren som skal ut og takle, men det hendte likvel en gang i blant at jeg var ute og gjorde nettopp det. Jeg sitter igjen med rekorden for, tror jeg, den eneste keeperen som har blitt utvist for boarding, som er en alt for hard takling.

Senere dreiet interessen over mot individuelle sporter. Å teste sine egne egenskaper, eget sinn og styrke var det som lokket.

Lett-tungvekteren har gullmedaljer fra lilla-belte-klassen i den prestisjetunge grappling-turneringen NAGA (North American Grappling Association) og fra samme kategori i US Open 2011. Inspirasjonen til å begynne med grappling startet da han i 2007 så opptak av Royce Gracie sin opptreden i UFC 1.

Inspirert av “mannen i pysj”

– I 2007 startet jeg på Trondheim Brazilian Jiu Jitsu, og det var rett og slett fordi jeg så en pysjkledd mann i buret. Jeg googlet hva han holdt på med, og det var brasiliansk jiu jitsu.

Tilfeldighetene skulle senere føre Eivind inn i MMA. Da Trondheim Fight Gym ble lagt ned tok Thomas Formo og Emil Weber Meek kontakt. De ville starte en ny MMA-gym i Trondheim og tok kontakt med Kjønsvik og Trondheim Brasilian Jiu JItsu Klubb for å spørre om de kunne bruke deres lokale.

– Jeg begynte og instruere i grappling, og det gjør jeg fortsatt. Jeg leder grappling og bakkekamp på pro-partiet, og har overordnet ansvar for grappling i klubben.

Slåss i “Normal Galskap” på NRK

MMA Trondheim er en av de MMA-klubbene som har fått mest oppmerksomhet fra norsk media de siste årene, som for eksempel gymets deltakelse på NRK-serien “Normal Galskap”, der Are Sende Osen rekrutterte Trondheim-gymmets hjelp i å presse seg selv innenfor kategorien smerte. Etter en rask opptreningsperiode med Emil Weber Meek og Thomas Formo skulle Sende Osen teste seg selv i en MMA-merkekamp mot nettopp Eivind Kjønsvik.

Hele kampen mellom Are Sende Osen og Eivind Kjønsvik under:

– Det var veldig artig. [Midtveis i kampen. journ. anm.] fikk jeg beskjed fra hjørnet mitt om at nå var det tredje runde og nå hadde jeg vært snill nok med ham. Nå skal du kjøre på med det du har, og det endte jo med en ganske kraftig double-leg. Den ble kjørt i reprise hos NRK mange ganger.

Kjønsvik husker at han skjøt etter double-legen fra utrolig langt utenfor rekkevidden.

– Det var nok en type take-down som ikke hadde funket så godt mot noen som ikke stod helt oppreist, holdt øynene igjen og hendene i været, ler Kjønsvik.

Treningsopphold i utlandet

I likhet med landslagskollega Nikita Murphy fristet eventyret i det store utland også Eivind Kjønsvik. I et halvår trente han i Minnesota på Brock Lesnar (5-3) sin gym sammen med andre kjente fightere som Sean “Muscle Shark” Sherk (36-4). Treningsoppholdet der fant sted da Lesnar skulle møte Frank Mir i returoppgjøret mellom de to.

– Det var en mulighet som åpna seg. Jeg kunne ta et halvår med utveksling i Minnesota. De klassifiserte seg selv som den beste gymmen som ikke er på en kyst I USA og da tenkte jeg, da drar jeg bare på.

– Jeg dro frem til gymmen, og spurte om jeg kunne få være med og var hjertelig velkommen. Det var et eventyr og jeg fikk bryte med folk som Sean Sherk.

Inspirasjonen påvirket mest

Kjønsvik sier selv at med landslagsplassen er det som om et nytt kapittel har åpnet seg i livet hans.

– Nå er det full motivasjon og full giring mot MMA. Før har det vært et fokus på grapplinga og gradere seg i belter i BJJ, men nå er det sju uker mot kamp og full tenning og fokus.

Lillabeltede Kjønsvik har likevel fått beskjed om at han har å finne seg på gradering i Trondheim BJJ Klubb, da instruktør fra San Diego, Roy Harris, kommer på besøk.

– Han mener jeg er for god for lilla-beltet mitt. Jeg er jo ikke helt enig i at jeg fortjener å gå til brunt. Jeg er ikke kjempekonfortabel med gien i forhold til no-gi, men må man så må man.

Det som står mest i hodet på landslagsutøveren er likevel ikke grappling. Han mener selv han har store hull å tette med tanke på teknikker stående.

– Gikk noen runder med meg selv

Beslutningen om å stille til landslaget var ikke en beslutning 29-åringen tok lett på.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Klikk på bildet for reportasje fra landslagsuttaket den 31. august fra Frontline i Oslo (Foto: Sverre Humberset Hagen).
Klikk på bildet for reportasje fra landslagsuttaket den 31. august fra Frontline i Oslo (Foto: Sverre Humberset Hagen).

 

– Jeg hadde et par runder med meg selv før jeg dro ned. Jeg opplever ikke meg selv som en komplett MMA-utøver. Jeg går med gode all-roundere på klubben min, som er god på stand-up, bryting og grappling, og jeg tenkte at dersom jeg dro ned til Oslo nå, så fikk jeg juling stående. Jeg må si det at det ikke var et pent syn.

For Eivind Kjønsvik har MMA-karrieren bare såvidt startet. Han har heller ikke hastverk med å ta noen ting for gitt eller på forskudd. Der noen fightere har de ti neste match-upene klar og vet hvordan de skal slå motstanderne, tar Kjønsvik noen forhåndsregler.

– Jeg har ikke tenkt mye på proffambisjoner enda. Det som skjer det skjer. Plutselig så blir man bare bitt av basillen. Jeg har jo som sagt ikke gått noen ordentlige kamper enda (…) hvordan reagerer man, hvordan reagerer kroppen, hvordan reagerer psyken? Det blir veldig spennende.

– Jeg får gå den pedagogiske ruten og si “jeg tar en kamp om gangen”, ler Kjønsvik.

Trønderen har enda ikke motstanderen sin i Irland avklart, og har mye å se frem til frem mot landslagskamper den 2. november.

– Man er jo selvfølgelig rundt og googler litt og kikker litt på diverse amatør-utøvere i Irland, men de har ikke offentliggjort noe formelt landslag. Det er jeg veldig spent på.

____________________________________________________________________

MMA-Revyen hører du hver onsdag kl 21. Podcasten slippes rett etter sendingen og er fortsatt enklest å høre i iTunes.
Gi oss gjerne en iTunes Review. Facebook.com/MMARevyen

Siste podcaster

    Anbefalte artikler