VALGET: Husk å forhåndsstemme

Studenter utenbys fra har nå kun få dager igjen på å forhåndsstemme i årets Stortingsvalg.

Nyhetsuka har den siste tiden hatt en kampanje gående for å få flere studenter til å benytte seg av stemmeretten. Tallene viser at det er unge mennesker under tredve år som i gjennomsnitt har den laveste valgdeltakelsen blant de stemmeberettigede.

Ved forrige stortingsvalg i 2009 var det kun 57 prosent av førstegangsvelgerne som stemte, mot gjennomsnittlige 76 prosent av den øvrige befolkningen med stemmerett.

– Værsåsnill og forhåndsstem!

Mange studenter har flyttet vekk fra hjembyen sin for å studere, og kan derfor ikke stemme på selve valgdagen. Disse må da forhåndsstemme, og fristen for å gjøre dette går ut fredag 6.september.

Trine Skei Grande, partileder for Venstre, er en av mange som støtter opp om Studentradioens oppfordring om at studentene forhåndsstemmer.

– Vi er i ferd med å bli et samfunn med veldig mange gamle som bruker stemmerettigheten sin. Hvis ikke unge blir dyktigere på å bruke stemmerettigheten sin, kommer mye av politikken til å vende seg i helt feil retning, for da tas det ikke hensyn  til de yngre stemmene, uttaler partilederen.

– Værsåsnill og forhåndsstem!

Hør Venstres Trine Skei Grande oppfordre til forhåndsstemming her:

 

Kampanjen “Stem 9/9” , som ble intervjuet i Studentmorgen tidligere denne uken, søker også å få flere unge til stemmeurnene.

 

Mulig å forhåndsstemme flere steder

Det er mulig å avgi sin forhåndsstemme flere steder i Bergen. For studenter er det kanskje lettest å stemme ved NHHs bibliotek, på rådhuset, i kjelleren på Bergen offentlige bibliotek eller på HF-biblioteket.

Bergen kommunes hjemmesider har en utfyllende liste over stemmelokaler i Bergen og omegn, og viser også hvilke åpningstider hvert av lokalene opererer med.

Humanistisk faktultets bibliotek er et av lokalene hvor studenter og andre kan gå for å avgi sin forhåndsstemme i årets valg.

Hør Nyhetsukas intervju fra tidligere med Bjørg Lund, ansvarlig for forhåndsstemming ved HF-biblioteket her:

Det er viktig at du husker å ta med deg legitimasjon når du skal stemme. Valgkort er ikke nødvendig, men det vil spare tid når stemmen din skal registreres. Fristen for å forhåndsstemme ved høstens stortingsvalg er fredag 6.september.

Leder for Kristelig Folkeparti Knut Arild Hareide ønsker også at du benytter stemmeretten. Hør hans oppfordring her:

Nyhetsuka

Nyhetsuka er Studentradioens nyhets- og debattprogram for studenter. Vi holder deg oppdatert på de viktigste studentnyhetene, og gir deg spennende debatter og reportasjer hver fredag fra klokken 11.00 til 12.00.

Send

Your email address will not be published. Required fields are marked *